Tasub teada: kuidas nutitelefoni niiskuse eest kaitsta

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Meelis Meilbaum

Suvel peab arvestama sellega, et telefoni endaga randa või sportima kaasa võttes võivad niiskus, liiv ja higi seda kahjustada.

Elisa tootejuhi Imre Nõmmiku sõnul on suvel põhiliseks ohuks see, et telefon jääb pikaks ajaks otsese päikesevalguse kätte ja kuumeneb üle. Nutiseadmeid tuleks hoida varjus ja pigem mitte rannalina peal, kus neid võib kahjustada liiv. Ülekuumenemise, higi ja niiskuse eest ei kaitse ka telefoniümbrised ega -kaaned. Kaante vahele sattunud liivaterad võivad hiljem telefoni kotis kandes ekraani ära kriipida.

Ka niiskus- ja tolmukindlate telefonide puhul tuleks regulaarselt kontrollida, et kõik pistikud ja katikud oleksid terved ning korralikult suletud. «Rannas telefoni katikuid kasutades tuleb meeles pidada, et ka paari liivatera sattumisel tihendi vahele võivad need rikkuda katiku niiskuspidavuse. Telefoniga snorgeldama või merre last pildistama ei maksa minna – soolane vesi ja kloor kahjustavad isegi niiskuskindlat telefoni,» märkis Nõmmik.

Kui telefon on siiski vette kukkunud, siis hoolduses võetakse see lahti ja pestakse spetsiaalsete kemikaalidega ultrahelivannides puhtaks. Kui telefon saab niiskust, ei lakka see kohe töötamast, kuid kahju võib Nõmmiku sõnul avalduda paari nädala või kuu aja pärast. Samuti on telefoni riisiterade või silikageeli kotikeste sisse kuivama panemine pigem hädaabimeede ning isegi kui telefon töötab pärast märjaks saamist tavapäraselt, tuleks see viia professionaalide hoole alla. Vastasel juhul hakkavad sool ja niiskus ajapikku telefoni emaplaati hävitama. 

Sportides või füüsilist tööd tehes tasuks telefoni hoida spordipluusi taskus või spetsiaalselt selleks mõeldud telefonikotis. Higikahjustused tekivad aegamööda ja võivad avalduda hiljem selles, et mõni telefoni funktsioon lakkab töötamast või seade lülitab ennast omavoliliselt välja. Nõmmik paneb ka lapsevanematele südamele, et telefon ei satuks väikelaste suhu. «Imiku ila on võimas looduslik keemia, sest peab hävitama lapse suus kahjulikud bakterid, kuid telefoni jaoks on see lausa söövitava toimega. Telefon on kaetud pisikutega ja eelkõige on see ohtlik imiku enda tervisele.»

Nõmmiku sõnul imenippe telefoni pika eluea tagamiseks polegi, kuid tähtis on silmas pidada, et ka niiskus- ja tolmukindlad telefonid ei ole mõeldud üliekstreemsetes oludes kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles