Lugeja küsib: mida teha, kui tööandja ei saa rasedale anda kergemat tööd?

Maiken Mägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedus ei ole haigus, mistõttu peavad töötaja ja tööandja edasise töökorralduse läbi mõtlema.
Rasedus ei ole haigus, mistõttu peavad töötaja ja tööandja edasise töökorralduse läbi mõtlema. Foto: SCANPIX

«Töötaja esitas ämmaemanda väljastatud tõendi, et lapseootel töötajale on vastunäidustatud töötamine sundasendis ja pingelises mürarikkas keskkonnas. Meil on väiketootmine, kus tööruumis on veidi müra, töö toimub istudes ja seda võib lugeda ka pingeliseks, sest ühe tootega tegelemiseks on aega kuni kümme minutit. Mida teha, kui tööandjal ei ole töötaja oskusi arvesse võttes anda talle kergemat tööd? Kas peame ajutiseks tööst vabastamiseks taotlema tööinspektsiooni nõusoleku?» uuris lugeja.

Vastab tööinspektsiooni peadirektori asetäitja töösuhete järelevalve ja õiguse alal Meeli Miidla-Vanatalu.

Tööinspektsiooni nõusolekut antud olukorras kindlasti vaja ei ole. Nõusoleku andmist nägi ette vana töölepinguseadus, mis kehtis 30. juunini 2009, kuid see ei olnud eesmärgipärane. Praegu kehtiv seadus seda ette ei näe.

Tööandja peab ise hindama oma töökeskkonda ning arvestama arsti või ämmaemanda soovitustega, mis lapseootel naisele antud on. Kui tööandja saab tööd kergendada, aga ikkagi arvab, et töökeskkonna ohutegurid võivad kahjustada lapseootel naist ja arenevat loodet, tuleks nõu pidada töötervishoiuarstiga.

Töölepinguseaduse kohaselt võib töötaja, kes on lapseootel või kel on õigus rasedus- ja sünnituspuhkusele, nõuda tööandjalt ajutiselt terviseseisundile vastavat tööd, kui tema tervis ei võimalda tööülesandeid täita senistel kokku lepitud tingimustel. Sel juhul peab töötaja esitama tööandjale arsti või ämmaemanda tõendi, kus on kirjas terviseseisundi tõttu esinevad piirangud. Neist lähtuvalt tuleb tööandjal ka otsustada, kuidas edasi tegutseda.

Tööandja peab võimaluse korral kas töö ümber korraldama või viima töötaja ajutiselt üle teisele, tema oskustele ja terviseseisundile vastavale tööle. Rasedus ei ole haigus - kui tööandjal on võimalus töötingimusi lapseootuse ajaks muuta vastavalt arsti soovitustele, siis tuleb seda teha ning naisele töötamise võimalus tagada.

Kui tööandjal ei ole võimalik pakkuda töötajale sobivat tööd, võib töötaja keelduda tööülesannete täitmisest ning tal tekib õigus ravikindlustuse seaduses sätestatud hüvitisele. Lisainfot leiab haigekassa koduleheküljelt.

Lapseootel töötaja töötingimuste kohta saab täpsemat infot ka portaalist Tööelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles