Taimemürgid pesitsevad nii Eesti mullas, vees kui ka toidus (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mulla, vee ja toidu kvaliteedi proovid näitavad, et taimekaitsevahendite kasutamine kajastub nii keskkonnas kui ka inimeste toidus - mõlemad kubisevad pestitsiidide jääkidest.

Põllumajandusuuringute keskuse kinnitusel on mullas hakanud suurenema fungitsiidide jääkide hulk ning esineb ka pestitsiide, mida ammu enam ei kasutata - näiteks insektitsiid DDT, mis keelati Eestis juba 1968. aastal ning umbrohutõrjevahend trifluraliin. 80 ettevõttes tehtud uuringus ei leitud mullu ühtki jääkideta mullaproovi.

Pestitsiidid kanduvad väikestes kogustes mullast taimedesse ja edasi söödaga loomadesse ning neid leitakse ka loomsetest saadustest, näiteks kanamunadest. Linnulihast leiti insektitsiidi kõrval ka taimehaiguste tõrjevahendi Vinclozolini ja üle lubatud piirnormi. Mees avastati mesilastele ohtliku neonikotinoidse putukamürgi Thiacloprid jääke.

Eesti toidus leiti kõige enam jääke ühest maasika proovist, kokku neli erinevat jääki. Ühest kurgiproovist ja kahest maasikaproovist leiti kolme erineva fungitsiidi jääke. Importtoodetest sisaldas enim jääke viinamari – kõigist 15 proovist leiti jääke, kõige rohkem oli ühes proovis kaheksa erinevat jääki ning ühte neist üle piirnormi. Ka banaanid olid valdavalt jääkidega. Mitme pestitsiidi jääke avastati baklažaanist, banaanidest, paprikast, hernestest ja apelsinimahlast.

Keskkonnauuringute keskuse andmeil suurenes ka põhjavees nitraatide sisalduse kasvutendents aastatel 2011-2015. Veest leiti nitraatide kui ka pestitsiidide jääke, mis on sageli üle lubatud piirnormide. Seda eriti Adavere ja Aravete piirkonnas, kus oli mitmetes kaevudes nitraatide sisaldus üle 50 mg/l, mis on joogivee puhul üle lubatud piirnormi ehk ohtlik inimese tervisele.

Emeriitprofessor Anne Luik tõdes, et taimekaitsevahendite kasutus on tõusutrendis ja see kajastub nii keskkonnas kui ka toidus. Kestlikuks põllumajandustootmiseks ja inimeste tervise tarvis on vaja rakendada loodushoidlikke tehnoloogiaid ning keemiline taimekaitse peaks jääma äärmise hädaohu relvaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles