Näpud mulda: aednikud jooksevad aianduspoodidele tormi

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad amplis on samuti osutunud müügihitiks.
Maasikad amplis on samuti osutunud müügihitiks. Foto: Hortes

Päikselised ilmad on jalule ajanud laisemadki aednikud, sest aianduspoed upuvad klientidesse. Poodidel jääb üle vaid rõõmu tunda aina suurenevatest müüginumbritest.

Ilmade soojenemise ning suveootusega seoses on nii Hortese kui Hansaplanti aianduskeskustes hüppeliselt tõusnud suvelillede ja suvelilleamplite müük. «Need olid selle nädalavahetuse kõige müüdavamad tooted ja tegid võrreldes eelmise nädalavahetusega väga suure müügihüppe - amplite müük kasvas 504 protsenti,» rääkis Hansaplanti turundusspetsialist Annika Reiljan. Ka Hortese turundusjuht Birgit Jõgeva kinnitas, et rohkelt ampleid osteti nii terassile kui ka emadepäeva kingiks.

Äsja möödunud emadepäev kasvatas Hansaplantis tugevalt ka rooside müüki, võrreldes eelmise nädalavahetusega lausa 318 protsenti. «Emadepäeva puhul rõõmustavad ilmselt paljude emade aedu nüüd Mihkel Saare puukoolist pärit roosiistikud,» lisas Reiljan. Hortesest osteti emadepäevaks samuti hulgaliselt roosbegooniaid, inglise pelargoone, potiroose, roose ja fuksiaid tüvel, erinevaid lõikelilli, suvelilleampleid ja ripp-maasikaid amplis.

Potiroos emale. Foto:
Potiroos emale. Foto: Foto: Hortes

Jõgeva märkis, et Hortese suvelillede müügitabeli tipus on praegu petuunia, peiulill, alatiõitsev begoonia, kompaktne petuunia, pärdiklill, petuunia Million Bells, daalia, võõrasema, sarvkannike, südajas suutera, sanvitaalia ning fuksia. Populaarsed on ka 10-pakkides suvelilled.

«Kuna suvelill vajab soojade ilmadega palju vett, siis eelistatakse isekastmispotte, kus taimepotil on all lint, mille kaudu vett poti veekogujast võtab. Terassile ostetakse ka kõrgemaid tüvel taimi, eriti eelistatud on taimed, mille õievärv sobitub potivärviga. Moodi on läinud ka terassi kaunistamine ühevärviliste taimedega, näiteks kõik õitsejad terrassil on ainult lillad, roosad või kollased,» kirjeldas Jõgeva inimeste ostueelistusi.

Viimastel aastatel on Reiljani sõnul populaarseks saanud ka maitsetaimede kasvatamine aknalaual, rõdul või terrassil ning nende kombineerimine suvelilledega. «Nii tegi ka maitsetaimede müük nädalavahetusel suure hüppe, kasvades võrreldes eelmise nädalavahetusega 226 protsenti,» sõnas ta.

Lisaks põnevatele maitsetele (rohekas santoliin, sidruntüümian, virsikulõhnaline salvei, seenemaitseline rungia jpm) on Horteses maitsetaimi ka dekoratiivsete tüvevormidena ning miksidena amplites, mis Jõgeva kinnitusel aednikele samuti meeldivad. «Palju osteti ka pere-viljapuid, pere-marjapõõsaid ning maasikataimi. Lisaks taimedele osteti vastavalt mulda, väetisi, kastmisgeele, aiatööriistu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles