Mobiilikeeld klassiruumides aitab noortel keskenduda (4)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljudes Taani koolides on mobiiltelefoni kasutamine koolipäeva jooksul keelatud.
Paljudes Taani koolides on mobiiltelefoni kasutamine koolipäeva jooksul keelatud. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Taani kooldes on levimas tava, et õpilased peavad oma mobiiltelefoni enne koolipäeva algust jätma riidekappi.

Lõuna-Taanis ning Kopenhaagenis asuvad koolid, mis on keelanud mobiilide kasutamine tunnis. Koolide juhtkonna sõnul on keeld aidanud noortel olla tunnis rohkem keskendunud ning rahunenud, ühtlasi on noored ka vahetundide ajal sotsiaalsemad, kirjutab The Local.

Varem oli koolides lubatud mobiiltelefoni ka koolipäeval endaga kaasas kanda. Lapsevanemad helistasid vahetunnis või saatsid sõnumi koolipäeva jooksul ning õpetajatel oli õigus telefon vajadusel konfiskeerida, kui see hakkas tunnitööd segama.

Nüüd on aga suur osa Taani koolide juhtkondadest, õpilastest ja lapsevanematest kokku leppinud, et noor ei kanna mobiili koolipäeval endaga.

«Arvakse, et noored saavad hakkama rööprähklemisega ja suudavad õppida nii matemaatikat kui ka istuda Facebookis samal ajal, kuid reaalsus on see, et keegi ei saa sada protsenti keskenduda kahele asjale korraga,» ütles Lyreskovi kooli direktor Jan Sonderby.

Kopenhaagenis asuvas Norrebro Parki koolis on mobiilid keelatud alates eelmise aasta septembrist. Direktori Henrik Wilhelmseni sõnul on õpilased rahulikumad.

«Mobiilid võivad tekitada konflikte. Näiteks kui mõni õpilane saadab lolle sõnumeid erinevate sotsiaalmeedia lehekülgedel. Sellist probleemi meil enam ei ole. Konfliktid, mis meil nüüd päevakorras, on nn vanamoodsad näost näkku ebakõlade selgitamised, millega on lihtsam tegeleda,» sõnas Wilhelmsen.

Saksama piiri läheduses asuva Kongehoj kooli direktori Vibeke Domari sõnul on mobiiltelefonide keeld muutnud õpilaste käitumist vahetunnis.

«Õpilased on hakanud oma vaba aega veetma teistmoodi, seega oleme pidanud n-ö edendama «mängu aega». Oleme ostnud jalgpallid, käime väljas ja veedame aega koos,» kirjeldas Domar mobiiltelefonide keelu mõjusid.

Leidub siiski ka inimesi, kes ei pea mobiilikeeldu õigeks. Taani Õpilaste Liidu liige Jens Vase sõnul ei ole keskendumise puudumine tunnis mitte mobiiltelefoni, vaid ebahuvitava õpetaja süü.

«Keskendumisega oli probleeme ka siis, kui mobiiltelefone veel polnud. Siis vaatas õpilane lihtsalt aknast välja. See ei ole uus probleem,» kirjeldas ta.

«Tulevik ei saa seisneda selles, et süüdistame mobiiltelefone ja usume, et  nende äravõtmine on probleemi lahendus. Tuleks hoopis tunnid teha õpilastele põnevamaks,» sõnas Vase.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles