Internetis müüakse ohtralt ebaseaduslikku elektroonikat

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne soodsa ostu tegemist peaks veenduma selle kvaliteedis ja ohutuses.
Enne soodsa ostu tegemist peaks veenduma selle kvaliteedis ja ohutuses. Foto: Panther Media/Scanpix

Tehnilise järelevalve amet (TJA) rõhutab, et internetis pakutavad soodsad elektroonikaseadmed ei pruugi vastata Euroopa Liidus kehtivatele nõuetele, mistõttu ei tohi neid ka müüa ega kasutada.

Nõuded elektroonikaseadmetele on kehtestatud Euroopa direktiividega ja nõuetele vastavust kontrollitakse maaletoomisel. Nende eesmärgiks on tagada seadmete ohutus nii kasutajale kui ka ümbritsevale keskkonnale ning kindlustada seadme häirevaba kasutamine.

TJA soovitab enne internetist tellimuse vormistamist veenduda, et seade on märgistatud CE-märgiga ja varustatud tootja andmete, mudeli numbri ja vastavusdeklaratsiooniga. Parim viis selleks on küsida müüjalt fotod seadme märgistusest ja vastavusdeklaratsioonist. Ebaselguste korral tuleks müüjalt küsida lisainfot, info andmisest keeldumise korral tasub jätta seade ostmata. Tähelepanelik tasuks olla näiteks hiljuti levinud soodsate Aasia päritolu nutitelefonidega.

Nõuetele mittevastavaid elektroonikaseadmeid Eestisse tuua ei lubata, maksu- ja tolliamet hävitab need või saadab müüjale tagasi. Kehtivate nõuete kohta saab infot tehnilise järelevalve ametist, tolliprotseduuride kohta maksu- ja tolliametist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles