Lugeja küsib: kuidas kärbsed akna vahele saavad?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kärbes on tüütu tegelane, aga osav akrobaat.
Kärbes on tüütu tegelane, aga osav akrobaat. Foto: Toomas Huik / Postimees

«Olen korralik perenaine ja pesen kaks korda aastas aknaid. Mul on topeltaknad ja sügisel tihendan need korralikult ära, aga kevadel on akna vahel jälle kärbsed. Küll surnud, küll elusad. Mis ime läbi need sinna saavad?» küsib lugeja.

Vastab Eesti Loodusmuuseumi entomoloog ja kuraator Aare Lindt.

Kevaditi aknavahedes inimestele silma jäävad kärbsed poevad sinna tegelikult juba sügisel, otsides kohta talveunne jäämiseks. Akende vahele leiavad nad oma tee läbi pisikeste pragude akende vahel. Seega on kärbsed akende vahel juba sügisest saati, kuid siis inimesed neid tihtipeale lihtsalt ei märka.

Kevadel ärkavad kärbsed talveunest üles, hakkavad ringi lendama ning jäävad inimestele silma. Sellest ka tunne, nagu oleksid kärbsed akende vahele kevadel kuidagi «äkki tekkinud».

Kuna kärbsed on nii väikesed, ei ole usinast akende toppimisest ja pesemisest nende eemalehoidmisel kasu - kärbsed leiavad väikesed praod ikkagi üles ja pääsevad akende vahele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles