Töötaja kasseeris taaratšekkidega suure summa raha (5)

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Rimi töötajat karistati 18 kuuse tingimusi vangistusega, kuna ta esitas kassiiridele taaratšekke 1780 euro väärtuses, mille eest oli kauplus klientidele juba sularaha välja maksnud.

Kristo Vaalma töötas Haapsalu Rimis kaubavastuvõtjana, kelle üheks töökohustuseks oli taara vastuvõtmine, tagastamine ja ladustamine ning taaramaja opereerimine, ühtlasi sellega seotud dokumentatsiooni haldamine. Samuti olid tema valduses kaupluse taaramajast väljastatud taara tagastuse tšekid.

Vaalma esitas ajavahemiku 10.07.2015 kuni 20.07.2015 jooksul Rimi supermarketi kassades töötanud kassiiridele taaratšekke, mille eest oli kauplus klientidele juba sularaha välja maksnud või mida kasutades olid kaupluse kliendid juba oma ostude eest tasunud.

Näiteks, eelmisel aastal 10. juulil esitas meesterahvas 31 tsekki koguväärtuses 285,60 eurot ning sai nende eest sularaha summas 284,81 eurot ja tasus tšekkide arvelt ka ostetud energiajoogi eest summas 0,79 senti. Samuti esitas toonane töötaja 15. juulil  20 tšekki koguväärtuses 309,40 eurot, millest viis tšekki oli ta juba eelnevalt esitanud eelnevatel päevadel. Viis tšekki oli lasknud ta esitada 14. juulil oma tuttaval, saades sel viisil ebaseaduslikult nende eest sularaha kokku summas 309,40 eurot.

Järgnevatel päevadel esitas meesterahvas samuti poes töötanud kassiiridele erinevates summades tšekke, saades igal korral ligi keskmisel 100 eurot. Sel viisil sai Vaalma varalist kasu 1780.70 eurot, millest 1756.79 eurot moodustas kassadest väljamakstud sularaha summa ja 23.91 eurot moodustades tšekkide arvelt ostetud kauba maksumus.

Sellega tekitas Kristo Vaalma R. E. F. Aktsiaseltsile kokku varalise kahju summas 1780.70 eurot ning seaduse järgi pani mees toime kelmuse, ehk kvalifitseeritava kuriteo. Kohtus nõudis prokurör süüdistatavale karistuseks kvalifitseeriva kuriteo toimepanemise eest kaheksa kuud, aga reaalne karistus on 18 kuud tingimisi. Süüdistatav andis kohtus ütlusi ja rääkis, et saab kokkuleppest aru ja nõustub sellega.

Rimi Eesti Food AS kommuniktasioonijuht Katrin Bats kinnitas, et kirjeldatud sündmus on tõesti aset leidnud. «Nimetud isik oli kaupluses vastutav klientide poolt kassas rahaks vahetatud taaratšekkide turvalise hoiustamise ja käitlemise eest, paraku ta kuritarvitas tööandja usaldust ja omakasu eesmärgil tekitas oma tegevusega ettevõttele varalist kahju,» lausus Bats.

Tema tegevus avastati Rimi järelevalvesüsteemi toimimise tulemusel, milleks sellel ajal oli perioodiline tehingute kontroll. «Haapsalu Rimi supermarketis ei ole varasemalt selliseid tegevusi avastatud, samuti pole nimetatud isik olnud varem ühegi kahju tekitava teoga silma jäänud,» rõhutas Bats.

Tema sõnul Rimis kehtiva personalipoliitika kohaselt ei saa varguse toime pannud isik enam Rimis töösuhet jätkata. «Täna on Rimi kaupluste ketis juurutatud taaratšekkidele tõhus automaatne kontrollsüsteem, mis välistab sarnase pettuse võimalikkuse,» sõnas Bats.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles