Riigikogu võttis ühistranspordiseadusest välja taksojuhtide keeletaseme nõude (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taksojuhid ei pea teenindajakaardi saamiseks keelenõude täitmist tõendava dokumenti näitama.
Taksojuhid ei pea teenindajakaardi saamiseks keelenõude täitmist tõendava dokumenti näitama. Foto: Andres Haabu

Riigikogu kiitis heaks ühistranspordiseaduse muutmise eelnõu, mis tagab, et taksojuht ei pea teenindajakaardi saamiseks keelenõude täitmist tõendavat dokumenti näitama.

Riigikogu muutis ühistranspordiseadust ja võttis sellest välja taksojuhtide keeletaset ja selle tõendamist kohustavad sätted.

Eelmisel aastal jõustunud ühistranspordiseaduse muudatuste kohaselt peab tänavu 1. aprillist olema taksojuhtidel teenuse osutamiseks teenindajakaart ja et see saada, peaks ühe tingimusena   olema ette näidata eesti keele oskust B1 tasemel tõendav dokument.

Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni esindanud Ladõnskaja sõnul on seadusemuudatus vajalik, et umbes 500 Ida-Virumaa taksojuhti ei ähvardaks oht jääda 1. aprillist töötuks. Ta lisas, et samal ajal on oluline keeleseaduses ja valitsuse määruses olevate keelenõuete alles jäämine. «See on geniaalne kesktee – inimesed ei kaota tööd ja keelenõue jääb,» ütles Ladõnskaja.

Vabaerakonna fraktsiooni nimel sõna võtnud Aru märkis, et pigem oleks võinud ühistranspordiseaduses muuta taksojuhtidele esitatud keelenõude tähtaega, mitte keelenõuet sootuks ühistranspordiseadusest kaotada.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna nimel rääkinud Helme ei toetanud seadusemuudatust. «Ma sean tõsiselt kahtluse alla selle, kas Narvas on üldse viissada taksojuhti,» märkis ta. «Mulle jääb ka arusaamatuks see, miks need taksojuhid peaksid kõik päevapealt töötuks jääma, kui nad ei täida neid nõudeid, mis on neil kogu aeg olnud. Kui me räägime 25-aastase iseseisvusaja järel ikka veel sellest, et vaja on rohkem aega eesti keele kõige elementaarsema taseme kättesaamiseks, siis tegelikult me tunnistame, et 25 aasta jooksul ei ole peaaegu midagi tehtud.»

Keskerakonna fraktsiooni nimel sõna võtnud Stalnuhhin kiitis seadusemuudatust. «Tänan neid, kes eelnõu algatasid ja tänan ette kõiki neid, kes toetavad selle seaduse vastuvõtmist,» lausus Stalnuhhin. «Narvas on tõesti viissada taksojuhti ja veidi rohkemgi.»

Ühistranspordiseaduse muudatuse poolt hääletas 67 riigikogu liiget ja vastu oli 13. Erapooletuid ei olnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles