Vaata, mida külvata klassikalisse tarbeaeda

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Algaja aiapidaja tarbeaeda sobivad kindlasti traditsioonilised köögiviljad. Lisaks mõned maitsetaimed (till, petersell, seller, meliss, piparmünt).

Märtsis tuleks külvata

Harilik paprika

Külv ettekasvatuseks märtsis, istutuskõlbliku taimeni kulub 60-70 päeva. Ühte potti võib panna 3-4 seemet, näpistades hiljem viletsamad ära. Sobib kasvatada kasvuhoones, katteloori all või kiletunnelis. Nõuded kasvuolude suhtes sarnased tomatiga, kuid on tomatist veidi soojanõudlikum. Sobiv idanemistemperatuur on 25-30 °C, pärast tärkamist kuni nädal 16-18 °C, hiljem 20-25 °C.

Lühipäevataim. Väljaistutus pärast öökülmaohtu. Kasvatamiseks sobib nõrgalt happeline muld. Ei sobi kloori sisaldavad väetised ega värske sõnnik. Eriti tundlik on mullakooriku ja juurevigastuste suhtes. Kasta harva, ent rikkalikult ja soojenenud veega. Saagi algus 6-10 nädalat pärast istutamist.

Aedtomat

Külv märtsi lõpul. Tõusmed ilmuvad 4-6 päeva pärast. Ümberistutus (pikeerimine) kaks nädalat pärast külvi. Potistamine kaks nädalat pärast ümberistutust. Kasvupaigale istutamine 1,5 kuud pärast külvi. Väljaistutus pärast öökülmaohtu. Meil kasvatada kasvuhoones, kiletunnelis või katteloori all. Kasvatamiseks on hea nõrgalt happeline muld. Ei sobi kloori sisaldavad väetised ega värske sõnnik. Kasta harva, kuid rikkalikult ja eelsoojenenud veega.

Porrulauk

0,3-1 m kõrgune köögivili ja maitsetaim liilialiste sugukonnast. Eelistab huumus- ja toitainerikkaid keskmisi või raskepoolseid niiskeid muldi. Pika kasvuaja tõttu soovitav ette kasvatada (saak 120-150 päeva pärast istutust). Taimetihedus 10-15 x 50-60 cm. Koristus oktoobris. Kasutatakse maitseviljana suppides ja lihatoitudes.

Hiljem tuleks külvata

Redis

Vajab viljakat niisket mulda. Lühipäevataim, külvata kevadel ja hilissuvel. Tõusmed ilmuvad 3-5 päevaga. Kasvuaeg sorditi 20-45 päeva. Mitte kasvatada samal kohal enne nelja aastat. Vajab pidevat kastmist.

Salat

Tõusmed ilmuvad 3-5 päeva pärast. Viljeleda avamaal või katmikalal. Teisenditeks on lehtsalat (lühima kasvuajaga), peasalat (siia kuulub ka peasalatist kaks kuni kolm korda suurema peaga, valget peakapsast meenutav vorm - jääsalat), rooma salat (piklike lehtede ja piklikümmarguse peaga, hiline ja lühisäilitatav). Peasalati ja jääsalati vahepealseks vormiks on bataavia salat.

Porgand

Kasvatamiseks on sobivaimad sügavalt haritud kivivabad kergema lõimisega mullad (ka soomullad). Ei sobi liigniisked, kõrge põhjaveega ning happelised maad. Värsket sõnnikut ja lubiväetist ei soovitata kasutada (mõlemad anda aasta varem), parimad on kompostid ja teised lagunenud orgaanilised ained. Pärast külvi tuleks mulda tihendada.

Kaalikas

Kasvatamiseks sobivad paremini keskmise ja raskepoolse lõimisega parasniisked mullad happesusega 5,5-6,5. Liiv- ja rähkmullad kaalikale ei meeldi. Mitte kasvatada samal kohal enne nelja aastat.

Kurk

Kuulub kõrvitsaliste sugukonda. Tõusmed tärkavad 5-8 päeva pärast. Kasvatamiseks sobivad õhulised kõrge huumusesisaldusega saviliiv- ja

liivsavimullad päikeselises tuulte eest varjatud kohas. Kaitseks sobivad ka kõrged vahekultuurid (suhkrumais). Külvatakse pärast öökülmade ohu möödumist. Nõuab pidevat rohket kastmist.

Samuti tasub seemnete valimisel ettevaatlik olla

Ühe liigi seemneid on müügil mitmesugustes sortides ning neid on pakendites erinev hulk. Väiksema hulga taimede kasvatamisel on otstarbekas muretseda väiksemad seemnepakendid, sest kord juba avatud pakis mõjutavad seemnete idanevust väliskeskkonna mõjurid (valgus, niiskus ja muu seesugune).

Seemneid säilitatakse jahedas, kuivas ja õhurikkas ruumis. Siis ei kuiva need läbi ega hakka hallitama. Seemnepakendil on kirjas info sortide kohta: kuidas, kunas neid istutada, kui kõrgeks kasvab, kui kaua kestab vegetatsioon jne. Arvestades, et seemnetootjad ja pakendajad on enamasti pärit meist lõuna poolt, võiks sellesse infosse suhtuda väikese ettevaatlikkusega ja külvil arvestada meie tavapäraseid kliimaolusid.

Refereeritud artiklit saab lugeda Põlvamaa Koidust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles