Loomakaitseselts: hooliv tarbija jätab kanamuna toidulaualt välja (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Eesti Loomakaitse Selts soovitab eelistada vabalt või mahepidamisel peetavate kanade mune, et parandada munakanade pidamistingimusi Eestis. Loomasõbralik alternatiiv oleks aga kanamune üldse mitte tarbida.

Poelettidel on enamasti puuris peetavate, stressis, tihti haiguste ja valude käes kannatavate kanade munad, teatas loomakaitseselts. Sellises masstootmises on igal linnul kasutada vähem kui A4- suuruse paberilehe jagu ruumi ja osa puuri pinnast on allapanuta võrestik. Sellistes tingimustes elavad kanad ei saa käituda vastavalt oma instinktidele.

Lisaks stressist tingitud haigustele esineb kanadel puurivõrestikust põhjustatud jalgade vigastusi, puuri seinte vastu hõõrumisest sulgede kaotust, naha marrastusi ja muljumisi. Samuti piinlevad kanad pideva valu käes, sest nende nokaotsad on lõigatud. Kanade haigestumisel ravitakse neid muuhulgas antibiootikumidega.

Looma- ja keskkonnasõbralikumad ning tarbijale tervislikumad munade tootmisviisid on mahetalupidamised ja vabapidamised. Võimaldades kanadel käituda vastavalt oma instinktidele, on neile tagatud parem vaimne ja füüsiline heaolu võrreldes puurides peetavate lindudega.

Loomakaitseselts soovitab kanamune ostes jälgida pakendil olevat märgistust, et teada saada, millisest tootmisviisist munad pärinevad. A-klassi ehk inimtoiduks mõeldud munadel on tootjakood, mille esimene number tähistab pidamisviisi: 0 – tunnustatud mahemunad; 1 – vabalt peetavate kanade munad; 2 – õrrekanade munad; 3 – puuris peetavate kanade munad.

Selts teatas, et oma tervisest, keskkonnast ja loomade heaolust hooliv tarbija võiks toidulauale valida kanamunade asemel midagi taimset või eelistada kas numbriga 0 või 1 tähistatud tootmisviisil peetud kanade mune, näiteks 0 EE 12345.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles