Soome plaanib vähendada eestlastele makstavat lapsetoetust (19)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Euroopa Liidu möödunudnädalasel tippkohtumisel oli kuumaks teemaks lastetoetuse maksmine välismaalastele ja ELi riikidele anti võimalus alates 2020. aastast ise otsutada, kuidas välisriikide kodanikele lapsetoetusi makstakse.

ASoome sotsiaal- ja tervishoiuinistri Hanna Mäntyla arvates on tegemist suurepärase ideega, mida tasub rakendada, edastab Yle.

Soome peaminister Juha Sipilä teatas möödunud nädalal, et Soome kaalutakse lapsetoetuste indekseerimist, mis tähendab näiteks seda, et Soomes töötav eestlane ei saa Eestis elavate laste eest sama suurt toetust, kui makstakse Soome kodanikele laste eest.Välismaalastele makstava lapsetoetuse suurus on seni olnud 97,50 eurot,  Eesti lapsetoetus on umbes pool sellest summast.  

Sipilä arvates on lapsetoetuste puhul tegemist nii väikeste summadega, et bürokraatia sööb suure osa sellest ära.

Soome on alates 1994. aastast maksnud regulaarselt Soomes töötavatele Euroopa Liidu kodanikele lapsetoetust. Lapsetoetusrahale on õigus neil ELi kodanikel, kes on Soomes töötanud neli kuud.

2014. aastal maksti Soomes 1,5 miljardi eest lapsetoetust, Soomest väljapoole aga 8,6 miljonit eurot lapsetoetust, millest suurema osa said eestlased – 5,6 miljonit eurot.

Välismaale makstud lapsetoetuste sees on ka need summad, mis on makstud välisriikides elavatele soomlastele.

Soome rahvapensioniameti (KELA) teatel on välismaale makstavate lapsetoetuste summad üsna väikesed. 

Peaminister Taavi Rõivase sõnul ei erine Eesti ja Soome lastetoetused sedavõrd palju, et indekseerimine annaks märgatavat efekti. 

«Numbreid vaadates on selge, et Eesti ja Soome lastetoetused on juba praegu võrreldaval tasemel ning järgmisest aastast on kolmelapselise pere toetus Eestis suurem kui Soomes, seetõttu ei oleks indekseerimisel olulist mõju,» kommenteeris Rõivas.

Rõivas arutas lastetoetuste teemat ka Brüsselis Soome peaministri Juha Sipiläga, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Lastetoetused Soomes:

Esimese lapse toetus Soomes on 95,75 eurot kuus, kolmanda lapse toetus 135,01 eurot kuus.

Lastetoetused Eestis:

Lapsetoetus sel aastal on 50 eurot kuus, mis tõuseb 2019. aastaks 60 euroni. Kolmanda lapse toetus on praegu 100 eurot kuus, 1. juulist 2017. aastal jõustub alates kolmandast lapsest lasterikka pere toetus 200 eurot, mis makstakse esimese ja teise lapse toetusele juurde. Alates seitsmendast lapsest maksab riik 370 eurot kuus pere kohta. 

Allikas: valitsuse kommunikatsioonibüroo

«Riik maksab ka puudust kannatavatele peredele vajaduspõhist peretoetust ühe lapsetoetust saava lapsega perele 45 eurot kuus ning kahe ja enama lapsetoetust saava lapsega perele 90 eurot kuus,» lisas valitsuse kommunikatsioonibüroo. 

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles