Briti poekett keelab oma kauplustes toidupankade alalised kogumispunktid

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asda kauplus
Asda kauplus Foto: Reuters

Walmarti briti tütarfirma Asda keelab oma kauplustes toidupankade alalised kogumispunktid, kuna leiab, et vabatahtlike juuresolekuta ei ole see väga efektiivne annetuste kogumise viis.

Populaarse briti ostuketi Asda otsus keelustada oma kauplustes toidupankade alalised kogumispunktid ja võimaldada neil kauplustes viibimist ainult paar-kolm korda aastas, kui kohal on ka toidupanga vabatahtlikud, on vihastanud välja Suurbritannia toidupangad, kellele valmistab otsus väga suurt pettumust, vahendab Independent.

Poekett põhjendab oma otsust sellega, et kui toidupankade kogumispunktide kõrval seisavad eraldi inimesed, siis suurendab see nii annetuste suurust kui ka võimaldab läheneda personaalsemalt inimestele, kes tahavad toidupangale raha või toitu annetada. Samuti aitaks see paremini selgitada, kuhu täpselt annetatud raha läheb.

«See otsus ei tähenda, nagu me loobuks toidupankade tegevuse toetamisest – pigem on meie taotluseks nende töö efektiivsuse suurendamine,» selgitas Asda pressiesindaja. Ta lisas, et see aitaks ka korda luua erinevate toidupankade alaliste kogumiskohtade hulgas, mis on nende kauplusi vallutanud.

Lisaks toidupankadele endile on otsuse üle pahameelt väljendanud ka kogukondade esindajad, näiteks Chris Webb, kes on Manchesteri linnavolikogu liige. «Ma väga loodan, et Asda mõtleb oma otsuse osas järele, kuna toidupankade tegevus aitab väga paljusid inimesi,» tähendas Webb oma Twitteri säutsus.

Kuigi Asda on pakkunud alternatiivse lahendusena välja, et vabatahtlikega mehhitatud kogumispunktide  kaudu – mille hulka on vähendatud paari korra peale aastas –, siis ei ole sellise variandiga rahul Suffolkis tegutseva toidupanga Gatehouse Food Bank tegevjuht Amanda Bloomfield. «Selline lahendus ei rahulda meid absoluutselt – see ei ole meie jaoks parem lahendus,» nentis ta, lisades, et seni ei ole keegi kordagi kaevelnud selle üle, et alaliste kogumispunktide kõrvalt puuduvad vabatahtlikud.

«Kuigi jõulude ajal annetuste hulk suureneb oluliselt, siis läbi aasta kauplustes olemasolevate kogumispunktidega me tagam toidupangale stabiilse annetuste voo,» selgitas Bloomfield. Tema sõnul tuleb 15 protsenti toidupanga annetustest just Asda kauplustes olevate alaliste kogumispunktide kaudu. Siiski ei näita poekett veel oma otsusest taganemise märke, jäädes kindlaks oma esialgsetele selgitustele – et nende poolt välja pakutud lahendus aitab efektiivsemalt annetuste kogumist korraldada.

«Me toetame väga kolmanda sektori organisatsioonide tegevust oma kauplustes, lihtsalt palume, et sellistel juhtudel on kaasatud ka vabatahtlikud, kes selgitavad meie klientidele, mis eesmärgil ja kellel on need annetused mõeldud,» andis Asda teada ka pressiteate vahendusel, jäädes sellega kindlaks oma algsele seisukohale, et isiklik lähenemine suurendab annetuste hulka.

Trussels Trust toidupanga andmetel sai toidupankade kaudu 2015. aastal Suurbritannias abi ligi miljon inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles