Töö ei tohiks konti murda

Sirje Niitra
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarkvarafirma Proekspert Tallinna kontoris on mõeldud ka lõõgastusvõimaluste peale.
Tarkvarafirma Proekspert Tallinna kontoris on mõeldud ka lõõgastusvõimaluste peale. Foto: Liis Treimann

See, et üle poole Eesti haiguskoormusest langeb tööealisele elanikkonnale, mis väljendub nii haiguse tõttu kaduma läinud töötundides, varases pensionile jäämises ja töövõimetuses kui ka suures suremuses tööealise elanikkonna hulgas, näitab, et töötingimused pole sageli kiita.

Tööalase ja ühiskondliku edu oluline alus on hea tervis. Tööealiste inimeste ebaterved eluviisid, halb terviseseisund ja varajane suremus ei võimalda kasutada täielikult ära kogu potentsiaali ja mõjutab negatiivselt elukvaliteeti.

Viimaste aastakümnete jooksul on meie arusaam tervislikust töökohast palju muutunud. Kui algselt mõisteti selle all vaid füüsiliselt turvalist keskkonda, siis tänapäeval hõlmab see ka töötajate tervislikku eluviisi ja sotsiaalpsühholoogilisi tegureid. Nii mõistamegi tänapäeval töökohal tervise edendamist eelkõige kui tervist väärtustava ja tervislikke eluviise soodustava keskkonna loomist. Ja on oluline, et sellesse panustavad aktiivselt ühtviisi nii tööandja kui ka töötajad.

Tööalane heaolu tähendab paremat toimetulekut tööga, rohkem energiat, suuremat motivatsiooni, kvaliteetset tööd, tulemuslikkust ning rahulolu oma tööga. Inimesed töötavad paremini, kui töö valmistab neile rõõmu ja ei ole liiga koormav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles