E-Eestis jääb juhiloa kaotaja hätta (7)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välismaal kaotatud juhiloa asendamiseks tuleb ilmselt siiski kodumaale tagasi tulla.
Välismaal kaotatud juhiloa asendamiseks tuleb ilmselt siiski kodumaale tagasi tulla. Foto: Toomas Huik

Austraalias elav noormees jäi pärast juhiloa kaotamist hätta, sest kuigi juhiloa kehtivustähtaja lõppemisel saab maanteeameti veebist uue tellida, tuleb loa ära kaotanud juhil tulla büroosse kohale.

«Mu poeg kaotas ära esmased juhiload ja olles kodust eemal, soovis saada  asemele uusi. Selgub, et see ei ole lihtne,» kirjutas Austraalias elava poja isa. Uusi juhilube aga on hädasti vaja, et rentida Austraalias auto ja seeläbi parem töökoht saada.

Kuna noormees ei saa ise Eestisse juhiluba taotlema tulla, siis on ta proovinud seda teha maanteeameti e-teeninduses. Maanteeameti koduleht tunnustati 2015. aastal Eesti parimaks e-teenuseks, seal on võimalik teiste teenuste seas nagu juhiloa vahetamine nii kehtivusaja lõppedes kui ka juhiloa omaniku nime vahetamise korral aga on võimalik ka taotleda esmase juhiloa vahetamist.

Noormees saatis maanteeametile kirja, mis sisaldas endas nii digiallkirjastatud seletuskirja, taotluse uuteks juhilubadeks kui ka volituse oma isale, kes saaks teda esindada maanteeametis.

Maanteeamet aga lükkas taotluse tagasi, kuna asendus juhiluba peab siiski tulema isik kohapeale vormistama ning selleks ei saa volitada kedagi teist. «Maanteeameti e-teeninduses ei ole hetkel veel esmase juhiloa dublikaadi taotlemise võimalust, kuna Maanteeameti e-teenuste arendus toimub etappidena põhimõttel, et kõigepealt arendatakse välja need teenused, kus soovijaid on kõige rohkem ning seejärel kõik muud teenused,» kommenteeris olukorda maanteeameti eksamiosakonna peaspetsialist Jekaterina Beljajeva.

Noormehe isa tõi aga välja, et kui vanas liiklusseaduses oli olemas sõna dublikaat, siis uues liiklusseaduses on selle asemel sõna asendus. Seega peaks saama e-teeninduses taotleda esmase juhiloa asendamist.

Maanteeameti vastus noormehe isale kõlas samamoodi nagu varem. «Maanteeameti e-teeninduses ei ole kahjuks võimalik taotleda esmase juhiloa asendamist, ehk esmase juhiloa dublikaati, kuna vastavat arendust e-teeninduses ei ole,» on kirjas maanteeameti poolt saadetud kirjas noormehe isa arupärimisele. Lisaks on kirjas, et esmase juhiloa taotlust on võimalik esitada üksnes maanteeameti teenindusbüroodes kohapeal.

«Millise seaduse alusel väidate, et esmase juhiloa asendamise taotlus on võimalik esitada üksnes Maanteeameti teenindusbüroodes,» küsis noormehe isa seepeale. Kuna poeg on Austraalias, siis ei ole tal kuidagi võimalik tulla Eestisse vaid selleks, et maanteeameti teenindusbüroos kohapeal asendus juhilubade jaoks avaldust kirjutada.

«Sellist «seaduse punkti», mis nõuaks esmase juhiloa asendamise taotluse esitamiseks ilmuda Maanteeameti büroosse isiklikult kohapeale, ei ole olemas,» sõnab noormehe isa.

Postimehe küsimuse peale, mida peaks tegema inimene, kes viibib Austraalias ning on ära kaotanud oma juhiloa, ütles maanteeamet, et nad on noormehe olukorraga kursis ning on võtnud selle menetlusse. «Menetluse käigus üritame leida võimalusi, kuidas isikut antud olukorras aidata,» kommenteeris olukorda Beljajeva.

Ta lisas, et kuna esmase juhiloa dublikaadi soovijaid on vähem kui teiste teenuste soovijaid, siis pole seda teenust veel lihtsalt jõutud välja arendada. «See on meie käesoleva aasta tööplaanis ning loodetavasti saab see teenus rakendatud hiljemalt suve lõpuks või võimalusel isegi varem. Maanteeametil ei ole võimalik arendada välja kohe kõiki teenuseid korraga, kuna meie ressurss on piiratud ning seetõttu me arvestame antud teenuse soovijate hulgaga.»

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles