Reinsalu: kroonilistele haigetele tuleks anda ravimikaart

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Kaarel Tigas / Õhtuleht

Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Urmas Reinsalu ütles üha suurenevaid ravimikulusid kommenteerides, et mõistlik oleks kroonilistele haigetele ja eakatele sisse seada ravimikaardid, kuhu riik teatud summa peale kannab retseptiravimite omaosaluse kompenseerimiseks.


Uuringud näitavad, et väikese sissetulekuga inimestel kulub kõigist tervishoiule minevatest kulutustest 84 protsenti ravimite peale ja seda on Reinsalu hinnangul liiga palju.

Kulutused ravimitele kasvavad pidevalt. Aastas kulutavad inimesed retseptiravimitele pisut vähem kui 3 miljardit krooni ja see summa kasvab. Sel aastal kirjutavad tohtrid välja ligi 6 miljonit retsepti.

Kui selle aasta esimesel poolel oli ühe retseptiravimi maksumuseks keskmiselt 218 krooni, siis teisel poolel tuleb selleks juba 230 krooni.

Retseptiravimistest kaks kolmandikku on 50 protsendi suuruse soodusmääraga. Selle aasta suvest jõustus seadusemuudatus, mille kohaset on riigil võimalik sõlmida ravimi maaletoojatega kokkuleppeid, millega loodetakse hinnad mingil määral kontrolli all hoida.

Ka inimesed ise saavad oma kulutusi ravimitele vähendada sellega, et valivad apteegis sama toimeainega odavama rohu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles