Taaskasutusse on suunatud miljard joogipakendit

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metallist ja plastist joogipakendid.
Metallist ja plastist joogipakendid. Foto: OÜ Eesti Pandipakend

Viie ja poole aasta eest Eestis käivitunud pandipakendi süsteemi kaudu on tänaseks tarbijatelt kokku kogutud ja taaskasutusse suunanud miljard ühekordse kasutusega joogipakendit ehk ligikaudu 800 000 kuupmeetrit plekkpurke, klaas- ja plastpudeleid.


Pakendite ja pakendijäätmete üleriigilise kogumise ja taaskasutamise korraldamisega tegeleva OÜ Eesti Pandipakendi tegevjuhi Rauno Peeter Raali sõnul on nii tootjad, kaupmehed kui tarbijad täna toimiva pandipakendisüsteemi hästi omaks võtnud ja aasta-aastalt on kogutavate joogipakendite tagastusaktiivsus kasvanud.

2009. aasta andmete kohaselt tuli Raali sõnul plastist joogipakendeid tagasi 90 protsenti toodetavast kogusest, ühekordsest klaasist pudeleid 85 protsenti. «Plekkpurgi tagastus oli 2009. aastal 55 protsenti ja täna me prognoosime, et 2010. tuleb kuskil 60 protsenti,» lisas Raal.

Plekkpurkide tagastus on väiksem, kõige rohkem eksporditakse just sellises pakendis jooke. Raali hinnangul läheb Eestist välja umbes 20 protsenti plekktaarast.

«Taaskasutusse suunatud pakendite aukartustäratav suur arv on ühtlasi selge näitaja tarbijate keskkonnahoiualase teadlikkuse suurenemisest, mille mõju avaldub juba täna meid ümbritsevas puhtamas linnaruumis ja metsaaluses,» lisas Raal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles