Haigushüvitise väljamaksmine viibib IT-vea pärast

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Sel aastal haiguslehele jäänud või sünnituspuhkusele minevaid inimesi ootab ees ebameeldiv üllatus, sest tehnilise rikke tõttu viibib töövõimetushüvitiste väljamaksmine. Maksuamet lubab probleemi lahendada enne hüvitise maksmise tähtaja saabumist.

«Jaanuaris sünnituspuhkusele jäävate naiste seas on praegu suur kära töövõimetuslehtede väljamaksmise ümber, kuna eesti.ee kodulehel ning ka haigekassa kodulehel üleval teavitus sisuga, et EMTA (maksuamet – toim.) rikke tõttu kõik väljamaksed peatatud,» kirjutas Postimehe poole pöördunud naine. Inimesi teeb murelikuks asjaolu, et puudub info, millal süsteem töökorda saab. «Erinevad lapseootel emad helistavad haigekassasse ning haigekassa jagab erinevat infot, millal maksmine taastub ning nüüd juba üleval külajutud, et haigekassal ei olegi raha, mida välja maksta,» kirjutas naine.

Haigekassa teatab oma veebilehel, et 2016. aastal alanud töövõimetuslehtede alusel töövõimetushüvitise maksmine on ajutiselt peatatud tehniliste probleemide tõttu. Maksu- ja tolliamet tegeleb probleemi lahendamisega ning viivitus ei mõjuta 2015. aastal alanud töövõimetuslehtede alusel hüvitise maksmist.

Maksuameti avalike suhete juht Rainer Laurits selgitas, et iga aasta alguses teeb amet eelmise aasta tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonidelt kokkuvõtteid ning edastab sotsiaalmaksu andmed haigekassale.

«Selle aasta alguses on olnud tõrge X-tee vahendusel haigekassale 2015. aasta tulu- ja sotsiaalmaksudeklaratsioonidelt (TSD) andmete edastamisega,» tunnistas ta. Tõrge tekkis, kui amet hakkas haigekassale edastama andmeid eelmisel aastal uuendatud TSD-lt. Selle peale ilmnesid X-tee teenuses deklaratsiooni uuendamisest tingitud vead.

Maksu- ja tolliamet on tõrke täpsed põhjused välja selgitanud ja lähipäevil peaks teenus korda saama.

«Igal juhul tagame selle, et ravikindlustatud inimesed saavad hüvitise kätte enne tähtaja saabumist,» lubas Laurits. Maksuamet palub hüvitise ootajatelt viivituse pärast vabandust. «Seoses elektroonilise töövõimetuslehe kasutuselevõtuga mullu on väljamakseid tehtud kiiresti ning seetõttu ootavad inimesed, et hüvitis laekub kiiresti,» sõnas Laurits.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles