Täna on Soome poodides ajalooline päev

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellest aastast võivad Soome poed olla avatud suisa 24 tundi järjest.
Sellest aastast võivad Soome poed olla avatud suisa 24 tundi järjest. Foto: Tiina Kõrtsin

Täna panevad Soome supermarketid esimest korda proovile sel aastal kehtima hakanud seaduse, mis lubab poodidel endil oma lahtiolekuaegu reguleerida, kirjutab Yle.

Aasta algusest hakkas Soomes kehtima uus seadus, mille järgi saavad poed ise reguleerida oma lahtiolekuaega. Kuigi osad väiksemad poed on juba  proovinud pikemat lahtiolekuaega, võib siiski tänast lugeda esimeseks päevaks, mil enamik supermarketeid on kaua avatud.

Teoorias võivad poed olla avatud suisa 24 tundi järjest ning just seda ka osad poed täna proovivad. Enamik poode suleb uksed siiski vaid tund-kaks pärast kella üheksat, mis oli varasema seaduse järgi kehtestatud lahtioleku piir.

S-grupp, kuhu kuuluvad S-market ja ka Prisma, teatas, et uue seaduse jõustumisel hakkavad nad poode lahti hoidma kella üheteistkümneni õhtul, seda eriti Helsingis ja selle ümbruses. Ka K-market kett hakkab poode alles kell üksteist sulgema.

Suurim muutus toimub nädalavahetuste lahtiolekuaegades. Kui varemalt pidid poed kell kuus õhtul tuled kustutama ja uksed kinni panema, siis nüüd plaanivad mõlemad poeketid lahti olla kella üheksani õhtul.

Mõlemad poeketid teatasid, et võivad ka tulevikus lahtiolekuaegu muuta, kuid see sõltub kõik tarbijavajadusest. Kui pikem lahtiolekuaeg tasub ära, siis see jääb.

Soome kolmas suurim poekett Lidl veel sel esmaspäeval uusi lahtiolekuaegu katsetama ei hakka, kuid plaanivad seda kindlasti tulevikus teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles