Uuring: Eesti tarbijad soovivad suuremat toetust põllumeestele

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eestimaa elanikest 76 protsenti vastas mullu oktoobris läbiviidud küsitlusele, et nad sooviksid järgmise kümne aasta jooksul näha Euroopa Liidu poolt põllumajandustootjatele eraldatava rahalise toetuse kasvu.

«Meeldiv on tõdeda, et Eesti tarbijad mõistavad põllumajandustootjate olukorda ning maapiirkondade ja põllumeeste tähtsat rolli märksa paremini kui meie poliitikud,» kommenteeris uuringu tulemusi Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhataja Roomet Sõrmus.

45 protsendini on kasvanud nende Eesti inimeste hulk, kelle hinnangul on põllumajandustootjatele makstav toetus liiga madal, võrreldes 2013. aastaga arvab seda 12 protsenti rohkem vastajaid. «70 protsendini on tõusnud nende Eesti elanike osakaal, kelle arvates on põllumajandus ja maapiirkonnad meie tuleviku seisukohalt väga oluline teema,» lisas Sõrmus.

«Eesti põllumajandustootjate toetused pole mitte ainult tunduvalt madalamad EL keskmisest, need on viimastel aastatel aktiivsetele toidutootjate jaoks ka oluliselt langenud, sest valitsus on jätnud kahe aasta jooksul riigieelarvest maksmata kokku 47,6 miljonit eurot üleminekutoetusi,» teatas Sõrmus.

Tema sõnul ei parane olukord ka tänavu, sest vaatamata kriisiolukorrale ja põllumeeste põhjalikele selgitustele jäi ka seekord riigieelarvest välja 21,5 miljonit eurot EL tasemel kokku lepitud üleminekutoetusi.

Uuringus osalenud elanikest 76 protsenti nõustus väitega, et ühine põllumajanduspoliitika on kasulik kõikidele Euroopa kodanikele, mitte ainult põllumajandustootjatele. Eesti vastajatest 56 protsenti leidis, et majandustegevuse ja tööhõive säilitamine maapiirkondades kuulub põllumajandustootjate kahe kõige olulisema kohustuse hulka meie ühiskonnas. Poolte vastajate arvates on põllumeeste kahe olulisema ülesande hulgas maapiirkonnas elu edendamine ja soodustamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles