Kulbok: Elron eksib euronõuete vastu

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elroni sõiduplaani on raske kasutada.
Elroni sõiduplaani on raske kasutada. Foto: Lugeja foto

Endine riigikogu liige Kalle Kulbok imestab tarbijatoimetusele saadetud kirjas, et Elroni müügijuht Ronnie Kongole pole kursis euronõuetega, mis kohustavad jagama reisijale arusaadavat teavet rongide väljumisaegade kohta hästi loetavana.

Muu hulgas sätestab Euroopa Komisjoni määruse 2008/164 punkt 4.1.2.11.1. järgmised nõuded:

Kõik kirjalikud tekstid kirjutatakse kasutades Sans Serif'i kirjatüüpi ja segatähtedega (st ei kirjutata üksnes trükitähtedega). Tähtede kokkusurutud üla- ja alapikendeid ei kasutata. Alapikendid peavad olema selgelt äratuntavad ning nende suurus peab olema vähemalt 20 protsenti trükitähtedest.

Kogu teave peab olema kooskõlas üldise teede- ja teabesüsteemiga, seda eriti seoses värvide ja kontrastidega ooteplatvormidel ning sissepääsude juures.

Visuaalne teave peab jaama lahtiolekuaegadel olema loetav kõigis valgustingimustes.

Visuaalne teave peab olema kontrastne oma taustaga.

Täiesti arusaamatuks jääb Ronnie Kongo mõtteavaldus selle kohta, et igale ooteplatvormile konkreetse jaama saabumis- ja väljumisaegade teabe ülespanek on liiga kulukas. Selgitan Elronile, et vastavat arvutiprogrammi ja printerit kasutades ei ole igale rongipeatusele spetsiifilise teabe trükkimine tänapäeval midagi erilist.

Samuti jääb mulle arusaamatuks väide selle kohta, et reisijad ei ole varem nurisenud teabe puudumise või halva loetavuse üle. Olen ise näiteks Tartu vaksali info küsimuses korduvalt Elroni töötajate poole pöördunud ning sealhulgas ka ise loetava Tartu saabumis-väljumisaegade tabeli valmistanud ja stendile üles pannud.

Tunnustavalt pean märkima, et selle aasta lõpul olete Tartu saabumis-väljumisaegade tabelit suurendanud (seniselt A4 formaadilt A3 formaadile), mistõttu see võib osale vaegnägijatele isegi loetav olla.

Kui Te ei suuda ise Elroni tööd selliselt korraldada, et reisjatele antav teave on igal pool loetav ja arusaadav, pakun välja võimaluse, et Teil on võimalik minuga kokku leppida vastava konsultatsiooniteenuse osutamine Elroni töötajatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles