Prantsusmaa keelab järgmisel aastal ühekordsed kilekotid

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kilekottide miinimumhinda seadus määrama ei hakka.
Kilekottide miinimumhinda seadus määrama ei hakka. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Prantsusmaa keskkonnaminister kinnitas, et ühekordsed kilekotid kaovad supermarketitest järgmise aasta märtsikuust.

Antud seadus pidi algselt jõustuma 1. jaanuaril, kuid see lükati edasi, kuna konkreetse paragrahvi lugemisega on Brüsselis viivitatud, vahendab The Local. Ühtlasi on nõudnud Euroopa Komisjon selgitusi uue keelu kohta, paludes täpsustada, mis suuruses ja millist tüüpi kilekotid keelatakse.

Prantsusmaa keskkonnaminister Ségolène Royal ütles esmaspäeval, et valitsus kavatses piirata kilekotiarve aasta algusest. Paljud supermarketid on juba nüüdseks lõpetanud kilekottide laialijagamise või neil oli plaanis seda teha jaanuarist. Kuigi see jõustub jaanuarist, hakatakse seaduserikkujaid karistama siiski alles märtsi lõpust.

Eelnõu ei puuduta neid kilekotte, mis on korduvkasutatavad või biolagunevad. Seaduse jõustumisega  soovitakse edendada muid meetodeid ja alternatiive kauba kojutassimisel.

Prantsusmaa püüdlus vähendada kilekottide kasutamist tuleneb Euroopa Liidu seadusest, millega püütakse liikmesriikides vähendada 100 miljardi kilekoti kasutamist vähemalt 80 protsenti.

Teine seadus on planeeritud jõustuma 1. jaanuar 2017, mis keelustab kõik muud liiki kilekotid, sealhulgas pakendijäätmed, kuhu on pakitud puuviljad, köögiviljad ja juustud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles