Mandariine töödeldakse pärast korjamist taimekaitsevahenditega

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis müüdavatel mandariinidel on vaid vähestel peal info nende töötlemiseks kasutatud ainete kohta.
Eestis müüdavatel mandariinidel on vaid vähestel peal info nende töötlemiseks kasutatud ainete kohta. Foto: Hanneli Rudi

Prismas müügil olnud Rainbow mandariine on pärast korjamist töödeldud taimekaitsevahenditega Imazalil, Pirimetanil ja Propiconazol, mille kasutamine on teatud tingimustel Euroopa Liidus lubatud.

«Imazalili tohib kasutada fungitsiidina Euroopa Liidus müüdavate tsitruseliste saagikoristusjärgseks seenhaiguste tõrjeks. Samuti on Imazalili lubatud kasutada teatud teiste viljade ja teraviljade kaitseks,» selgitas veterinaar- ja toiduameti peaspetsialist Kadi Padur.

Ta lisas, et mandariinide korjamise järel on neid ilmselt loetletud taimekaitsevahenditega töödeldud. Nende kogus tarbijani jõudes võib olla väiksem kui töötlemisel, kuna jäägid lagunevad või aurustuvad teatud aja jooksul. «Samuti on oluline asjaolu, et tegemist on mandariinide pinnatöötlusega ning nagu lisaaine E914 puhulgi tohib seda kasutada kooritavate viljade pinnatöötluseks, siis käsitletakse vastavaid vilju kui enne tarbimist kooritavaid vilju. Seega ei jõua need ained olulisel määral toiduks tarbitava vilja osani,» kinnitas Padur.

Samuti on Pirimetanil (pyrimethanil) ja Propiconazole tsitruseliste saagikoristusjärgsed seenhaiguste tõrjeks kasutatavad fungitsiidid, mille kasutamine ELis müüdaval toidul on lubatud.

 Ametniku sõnul hinnatakse iga taimekaitsevahendi jäägi turulelubamise eel teaduslikult nende võimalikku ökoloogilist ja terviseriski. Riskihindamisega tegeleb Euroopa Toiduohutusamet EFSA.  Riskihindamise teel leitakse ka aine ohutud kogused. «Teatud kogus taimekaitsevahendite jääke võib toidus sisalduda ning kui need vastavad Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määruses nr 396/2005 välja toodud piirnormidele, on tegemist inimese tervisele ohutu toiduga,» rääkis Padur.

Ta tõi näite, et apelsinidest-mandariinidest on veterinaar- ja toiduamet 2007–2014. aastani võtnud 126 taimekaitsevahendite jääkide sisalduse analüüsimise proovi ning vaid ühel juhul on selle partii viljades olnud mõnd taimekaitsevahendi jääki üle lubatud piirnormi. Seejuures analüüsitakse viljadest taimekaitsevahendite jääke ilma neid koorimata.

 Padur rõhutas, et kindlasti tasub mandariine (ja teisi vilju) enne tarbimist hoolikalt pesta, kuid mitte selle eesmärgiga, et vastavaid lisaaineid kindlasti koortelt eemaldada, vaid selleks, et mandariinide transportimisel ning käitlemisel viljade pinnale sattunud mikrobioloogilist saastet eemaldada. Pesemisega on võimalik ka nimetatud taimekaitsevahendite jääkide kogust vilja koortel vähendada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles