Mobiilse interneti kiiruse mõõtmisel selgusid õiged tulemused

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
4G andmeside.
4G andmeside. Foto: Erik Prozes

Tehnilise Järelevalve Amet tegi mobiilse andmeside kordusmõõtmised üle Eesti, kuna selgus, et Tele2 Eesti võrgus mõõdetud kiirused olid ebatäpsed. Uuest mõõtmistulemustest ilmnes, et enim on mobiilse interneti kiirust kasvatanud just Tele2.

Tehnilse Järelvalve Ameti seade ei olnud võimeline mõõtma üht Tele2 sagedust, mida mobiilioperaator oma võrgus kasutab. Seega, olid esialgse mõõtmise tulemused Tele2 kohta ebatäpsed, ehk interneti kiirused olid oluliselt väiksemad, kui Tele2 tegelikult on.

Tehnilise Järelevalve Ameti peadirektori asetäitja Priit Soomi sõnul näitavad mõõtmistulemused, et 4G-võrgud üle Eesti on heal tasemel ning riik ja sideettevõtted panustavad jätkuvalt võrkude arendamisesse eesmärgiga pakkuda edaspidi veelgi kvaliteetsemat mobiilse interneti teenust.

«Uute tehnoloogiate rakendamine võimaldab meil lähitulevikus kasutada senisest märkimisväärselt kiiremat mobiilset internetti. Ülikiire interneti kättesaadavus igal ajal ja võimalikult paljudes kohtades on oluline ettevõtluse ja elukeskkonna arendamisel, samuti majanduse konkurentsivõime tõstmisel,» sõnas ta.

Võrreldes selle aasta algusega on kõige enam arenenud Tele2 4G LTE võrgu leviala ning kiirus, jõudes tulemustelt Elisaga sarnasele tasemele. Telekomi ja Elisa tulemused kiiruse osas on samaväärsed võrreldes aasta algusega. Kogu mõõteteekonna jooksul oli 500 punktist 4G LTE teenus Telekomil kättesaadav 97 protsenti punktides, mis näitab võrgu väga head katteala. Elisa vastav näitaja on 86 protsenti ning Tele2 80 protsenti, mida võib samuti pidada heaks tulemuseks.

Mõõtmistulemused näitavad, et suurima keskmise allalaadimiskiiruse fikseeritud mõõtekohtades 52,0 Mbit/s saavutas Telekom, Elisa keskmine kiirus oli 28,3 Mbit/s ja Tele2-l 31,4 Mbit/s. Üleslaadimise keskmised kiirused fikseeritud mõõtekohtades olid vastavalt Telekom 25,4 Mbit/s, Elisa 15,7 Mbit/s, Tele2 14,4 Mbit/s. Sõidu ajal mõõdetud kiirused olid võrreldes seisu pealt mõõdetutega ootuspäraselt ca 25% aeglasemad, kuid siiski head.

Mõõtmiste eesmärk oli saada ülevaade sideettevõtjate võimekusest pakkuda mobiilset internetiteenust ja anda tarbijale objektiivset infot mobiilse interneti levialade ning andmesidekiiruste kohta.

Mõõtmised sooritati lisaks 126 fikseeritud mõõtepunktile ka sõidu pealt umbes viiekilomeetrise intervalliga ning saadi umbes 500 täiendavat mõõtetulemust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles