Kaupmeeste liit: Euroopa liigub poodide lahtioleku pikendamise suunas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konsumi poe lahtiolekuajad.
Konsumi poe lahtiolekuajad. Foto: Marko Saarm / Sakala

Eesti kaupmeeste liidu hinnangul näitab Soome parlamendi otsus määrata kaupluste lahtiolekuaeg poodnike tahtel Eesti paindliku lahtiolekuaja otstarbekust ning võib mõjutada seni sulgemisaegu piiranud riike süsteemi lõdvendama.

«Viimaste aastate trend näitab, et kogu Euroopa liigub kaupluste lahtiolekuaegade pikendamise suunas ja seniste lahtiolekuaegasid piiravate regulatsioonide leevendamise suunas, seda nii tööpäevadel kui nädalavahetusel kaupluste lahtiolekuaegade pikendamise osas,» ütles kaupmeeste liidu tegevjuht Riin Savi.

Ta märkis, et kuna Eestis ei ole sarnaselt näiteks Taanile ja Rootsile kaupluste lahtiolekuajad reguleeritud, siis Soome parlamendi otsusel ilmselt siinsele kaubandusturule otsest mõju ei ole. «Eelkõige kinnitavad Soome parlamendi otsus ja kogu Euroopa hiljutised suundumused Eesti kliendikeskse lähenemise ja paindlikke lahtiolekuaegade otstarbekust,» rääkis Savi.

«Soome parlamendi otsus võib aga mingil määral mõjutada ülejäänud Euroopa riike, kus täna veel piirangud kaupluste lahtiolekuaegade osas kehtivad,» lisas ta.

Soome parlament kiitis eile heaks otsuse, mille kohaselt muudetakse kaupluste ja juuksuriäride lahtiolek vabaks. Seni piiras riik enam kui 400-ruutmeetriste kaupluste lahtiolekuaega näiteks laupäeval, mil kauplused võisid olla avatud kell 7–18. Samuti ei võinud kauplused tegutseda riigipühade ajal.

Eestis, Lätis ja Leedus kaupluste lahtiolekuajad piiratud ei ole, Eesti piirab vaid alkoholimüügi perioodi. EL-s reguleerisid eelmisel aastal lahtiolekut veel Austria, Belgia, Holland, Kreeka, Küpros, Luksemburg, Malta ja Portugal, selgub Euroopa kaubanduskoja andmetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles