Mida näitlejad jõuluvanalt ootavad?

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade draamateatri heategevusliku Jõulusahvri laadamelule.
Vaade draamateatri heategevusliku Jõulusahvri laadamelule. Foto: Eero Vabamägi
  • Näitlejad rääkisid draamateatri jõululaadal, mida nad jõulukingiks soovivad.

Sel nädalal avas vaid üheks päevaks Tallinnas uksed draamateatri heategevuslik Jõulusahver, kus teatrirahvas kauples omatehtud käsitöö ja suupoolisega. Elustiil põikas jõululaadale uurima, mida näitlejad-muusikud pakkusid, ja küsis, mida nad tänavu jõuluvanalt kingiks ootavad.

Näitleja Viire Valdma kauples omatehtud hoidistega. Foto:
Näitleja Viire Valdma kauples omatehtud hoidistega. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Näitleja Viire Valdma

Viire Valdma hoidised on nii kuulsad, et juba esimese tunniga oli 25 purki müüdud. Kõige popimaks osutusid marineeritud küüslauguvõrsed ja puravikud. Riiuleile olid veel jäänud mõned purgid köögiviljahoidiseid, näiteks hapendatud suvikõrvitsat koriandri ja tšilliga ning marineeritud sibulat.

«Mulle meeldib hoidistada. Kasvatan kõik ise ja leiutan-katsetan uusi maitseid, kodus on terve sahver hoidiseid täis. See on mõneti justkui meditatiivne tegevus. Muidugi kingin neid ka jõuluks, ehe ja südamlik kingitus ju. Ise ei taha ma jõulukingiks muud kui tervist, jah, ikka tervist! Ja et oleks rahu.»

Muusik Mait Trink müüs oma kastmeloomingut. Foto:
Muusik Mait Trink müüs oma kastmeloomingut. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Muusik Mait Trink

Mait Trink kauples oma kastmetega, mis kõik on maitsvad lihakõrvased. Vürtsköömnetega rabarberikaste sobib sealiha ja vorstikestega, apelsini-ingverikaste kanalihaga, pihlaka-kadakamarjakeedus aga kõigi kuumade roogadega, ka juustuse ahjusaia peale. Sobivad pühadeks hästi!

«See kõik on mu enda looming. Ise keedan, maitsestan, müün. Nii palju kui võimalik, kasutan neis eestimaist kraami.

Jõuluvanalt ootan lihtsaid asju, mida tegelikult on raske saada. Ennekõike rahu. Seda, et saaks pere ja lähedastega rahus elada. Et ei peaks muretsema selle pärast, et keegi viskab kuhugi pommi või võtab mu kodu.»

Näitleja Karin Rask tõi laadale oma loodud ja disainitud Kalamaja Printsessi lasteriided. Foto:
Näitleja Karin Rask tõi laadale oma loodud ja disainitud Kalamaja Printsessi lasteriided. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Näitleja Karin Rask

Karin Rask, kes tõi laadale oma loodud-disainitud rõivamärgi Kalamaja Printsess lasteriided, on pigem seda usku, et poeasju kinkida pole mõtet. Enamasti teebki ta jõulukingid oma kätega – mõnikord hoidiseid, näiteks ebaküdooniamoosi, või siis jõulukeeksi või piparkooke. Mõnikord läheb käiku ka mõni Kalamaja Printsessi pluusike või peapael või hoopis abikaasa Rasmus Raski käe alt tulnud jäätis.

«Jõulusoovidele pole ma jõudnud veel mõelda – arvatavasti meisterdavad lapsed midagi toredat. Eks jõulude puhul olegi ju tunne tähtsam kui kink. Igatahes meie perele jõulud meeldivad. Teeme juba piparkoogitainast ja toas on jõulud käes!»

Näitleja Külli Teetamm pakkus Saaremaa kadakast tehtud linnumaju. Foto:
Näitleja Külli Teetamm pakkus Saaremaa kadakast tehtud linnumaju. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Näitleja Külli Teetamm

Külli Teetamm pakkus oma õe käsitööd, Saaremaal tehtud linnumaju. Need on kadakast ja pole peitsitud ega värvitud.

«Praegu mul endal käsitööks aega pole, kuigi aastaid tagasi olin suur kuduja. Et ema on mul nii hea õmblejaeeskuju, siis õmblustööd ma lihtsalt ei julge ette võtta. Küll aga meisterdame perega jõulukaardid igal aastal ise: kleebime, joonistame, voldime. Nii tore on kaarte postiga saata ja neid ka ise postiga saada.

Jõuluks tahaks lihtsalt seda, et oleks aega kogu perega koos olla. Et jõuaks vanavanematele külla. Et oleks rahu ja valgust.»

Näitleja Kersti Heinloo pakkus oma käsitööd - kuuseehteid, prosse, märkmikke, peavõrusid. Foto:
Näitleja Kersti Heinloo pakkus oma käsitööd - kuuseehteid, prosse, märkmikke, peavõrusid. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Näitleja Kersti Heinloo

Jõulusahvri ühe algataja Kersti Heinloo käsitöölett on rikkalik: märkmikud, jõulumunad, prossid, peavõrud. Materjaliks peamiselt kangatükid, paelad, lilleõied. Ta on isegi nii kirglik käsitöömeister, et juhendab Õpetajate Majas kursusi. 

«Muidugi kingin oma kätetööd jõuluks ka teistele. Siiski, lastele paneb meie peres jõuluvana kingikotti midagi muud. Ise tahaks pühadekingiks aga natuke puhata ja tervist ka. Ning muidugi lund!»

Näitlejad Katrin Karisma ja Piret Krumm kiitsid Pireti ristiema kootud Haapsalu salle. Foto:
Näitlejad Katrin Karisma ja Piret Krumm kiitsid Pireti ristiema kootud Haapsalu salle. Foto: Foto: Eero Vabamägi

Näitlejapere Katrin Karisma ja Piret Krumm

Katrin Karisma koos tütre Piret Krummiga näitab Haapsalu salle, mille on kudunud Pireti ristiema. Aasta otsa koob, et siis draamateatri jõulumüügile saata. «Hea jõulukink, kohalik klassika. Üldse, Eesti naiste käsitööoskus on meie rahva ime,» kiidavad nad.  

Kui tuju tuleb, õmbleb ja koob Katrin Karisma muidu ka ise – lastele ja lastelastele. Piret Krummi köidab aga rohkem kokandus. 

Enda jõulukingisoovid on neil aga lihtsad: «Soovin, et pere oleks koos ja tuleks üks tore koosolemise õhtu,» ütleb tütar. «Võiks olla ka nii, et me ei söö liiga palju, siis on eriti vahva olla,» lisab ema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles