Uuring: alkoholi peitmine poes meeldib Eesti inimestele kõige vähem

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõte panna veinipudelid läbipaistmatu seina taha inimestele ei meeldi.
Mõte panna veinipudelid läbipaistmatu seina taha inimestele ei meeldi. Foto: Liis Treimann

Värskete uuringutulemuste põhjal toetavad eestlased rangemat alkoholipoliitikat, kuid kõige vähem ollakse nõus alkoholipudelite peitmisega poes läbipaistmatu seina taha ning tanklates kehtestatava kuiva seadusega.

Kuigi enamik eestimaalasi toetab alkoholi televisioonis reklaamimise piiramist ning on veendunud, et alkohol on täna noortele liiga kergesti kättesaadav, siis paar riigi poolt kavandatavat uuendust inimestele ei meeldi,  selgub Turu-uuringute ASi novembris tehtud uuringust.

Kõige vähem meeldib inimestele riigi plaan alates 2018. aastast eraldada alkohoolsete jookide väljapanek teistest kaupadest läbipaistmatu vaheseinaga või müüa seda väiksemates poodides vaid letist. Selle idee poolt on vaid 31 protsenti küsitletutest ja 27 protsenti on pigem selle poolt. Viiendik vastanutest on pigem selle vastu ja 13 protsenti ei toeta kindlasti seda ideed.

Ka on väiksem toetus riigi plaanile keelata alkoholi müük tanklates. Seda meelt oli 40 protsenti vastanutest ja pigem toetab seda viiendik vastajatest. Kolmandikule aga see plaan ei meeldi.

Foto: sotsiaalministeerium

Kõige suurem oli toetus alkoholireklaami piiramisele teles ja raadios kella 7.00-22.00, seda toetas kindlasti või pigem kokku 84 protsenti küsitletutest. Pea pooled vastanutest pidasid seda põhjendatuks  ning kolmandik pigem põhjendatuks.

Enamik toetas ettepanekut esitada alkoholireklaamis toote omaduste kohta üksnes neutraalset teavet, nende inimeste hulk oli 75 protsenti küsitletuist (42% kindlasti ja 33% pigem toetaks).

Pea pooled (47%) olid nõus ka muudatusega, mis kohustaks poode paigutama alkoholi muudest kaupadest eraldi. Pigem oli seda meelt kolmandik vastanutest.

Kõigi nende muudatuste puhul oli toetus suurem naiste, vene keelt kõnelavate ja kõrgharidusega inimeste seas.

Üle 80% küsitletutest peab alkoholi noortele liiga kergesti kättesaadavaks, pea kolmandik küsitletutest tundis muret oma lähedase inimese või iseenda liigse alkoholitarbimise pärast.

Need vastajad, kelle meelest on alkohol noortele liiga kergesti kättesaadav, ning need, kes muretsevad enda või lähedaste alkoholitarbimise pärast, toetavad karmimat alkoholipoliitikat keskmisest enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles