Tele2 kaitseb end mitmeti mõistetavate kasutustingimustega

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilse interneti mitteotstarbekas kasutamine võib kaasa tuua lisatasud.
Mobiilse interneti mitteotstarbekas kasutamine võib kaasa tuua lisatasud. Foto: Liis Treimann

Oma mobiilioperaatori mobiilse interneti kasutustingimustesse süüvinud lugeja väitel on neisse sisse kirjutatud mitmetähenduslikkus, mistõttu võiks lugeda ka näiteks Deezeri kasutamist mobiiliga lepingu tingimuste rikkumiseks.

«Mina loen sellest välja igatahes, et näiteks mobiiligaga postimees.ee veebilehe külastamine või muusikateenuse Deezer kasutamine – mida Tele2 ise tasuta mõne paketiga pakub –, on lepingutingimuste rikkumine,» sõnas Postimehe tarbijatoimetuse poole pöördunud anonüümseks jääda soovinud lugeja.

Tema jaoks tekitas küsimusi, miks üldse pakuvad mobiilioperaatorid mobiilset internetti, kui nende enda kasutustingimused seda kasutada ei luba. Oma väidet põhjendas ta sellega, et näiteks Tele2 multipakett 3.0 tingimustes on kirjas, et paketi kasutamine on mõistlik ja eesmärgipärane üksnes juhul, kui seda kasutatakse isiklikul otstarbel korraga kahe inimese vaheliseks suhtluseks.

«Kõiki muid kasutusviise loetakse käesolevate tingimuste kohaselt ebamõistlikuks ja seda käsitletakse liitumislepingu olulise rikkumisena, mis annab Tele2-le õiguse muuta kliendile sideteenuste osutamise tingimusi – sh kehtestada lisatasu –, piirata sideteenuste osutamist ja/või öelda kliendiga sõlmitud liitumisleping üles,» kirjeldas lugeja tingimust, mille ta leidis arusaamatu ja mitmetähenduslikuna. Ka väitis ta, et kuigi EMT mobiilse interneti kasutustingimusi ta veebist leida ei suutnud, olevat sarnane sõnastus sees ka Elisa mobiilse interneti pakettide kasutustingimustes.

Tele2 Eesti kommunikatsioonijuhi Egle Merbachi sõnul on sellisel viisil mobiilse interneti kasutustingimuste tõlgendamine mõneti meelevaldne. «Antud lepingutingimus on mõeldud ennekõike häälkõnede ja sõnumite kasutamisele ning ei kehti tavapärasele andmeside kasutusele – nagu postimees.ee või Deezeri kasutamine –, kui just ei laadita alla midagi ebaseaduslikku,» selgitas ta.

Merbachi sõnul on nimetatud tingimus vajalik ennekõike just seetõttu, et see annab õiguse peatada teenuse osutamine ebaausatele klientidele, kes kasutavad kõnesid või IP kõneteenust muudeks eesmärkideks kui suhtlemine. «Näitena võin siinkohal tuua telekomi pettused, kus suurel hulgal kõneminuteid suunatakse kallite ja välismaiste operaatorite võrkudesse,» märkis Tele2 esindaja.

Kuigi Postimehe tarbijatoimetuse poole pöördunud lugeja sõnul on tema teada sarnane tingimus sees ka Elisa mobiilse interneti pakettides, lükkas Elisa suhtekorraldusjuht Marika Raiski selle väite ümber. «Elisal ei ole sellist tingimust mobiilse interneti kasutustingimustes,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles