Tuntud kasutatud autode müüja tüssas taas klienti

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Volkswagen Passat.
Volkswagen Passat. Foto: Irmantas Gelūnas / Scanpix

Varasemalt tarbijakaitseameti musta nimekirja kantud kasutatud autode müüja ALM Invest OÜ-lt ostetud Volkswagen Passat osutus täiesti sõidukõlbmatuks, kuna automaatkäigukast oli vigane.

Selle aasta mais pöördus tarbijakaebuste komisjoni poole klient, kes ostis kasutatud autode müüjalt ALM Invest OÜ-lt kasutatud sõiduauto VW Passat Variant, hinnaga 2390 eurot.

Müügihinnast tasus tarbija sularahas 840 eurot, ülejäänud osa 1550 eurot sõlmis tarbija septembri alguses laenuandjaga Autokiirpant OÜ-ga. Laenu tagamiseks müüs tarbija sama sõiduauto Autokiirpant OÜ-le hinnaga üks euro.

Ostueelselt tegi tarbija sõidukiga proovisõitu ja kaupleja kinnitas talle, et sõiduk on tehniliselt korras, kuid võivad esineda mõned pisivead, mis tuleks korda teha.

Mõni päev hiljem ostmist ilmnes sõidukil oluline defekt – automaatkäigukast oli vigane ja selle remont ületas sõiduki ostuhinda ning ühtlasi ei olnud enam auto sõidukõlbulik. Tarbija leidis, et ilmnenud defekt on oluline müügilepingu tingimuse rikkumine. Klient ei oleks seda sõidukit ostnud, kui oleks olnud teadlik automaatkäigukasti rikkest.

Tarbija esitas septembri keskpaigas müügilepingust taganemise avalduse kauplejale. Autokiirpant OÜ teatas talle, et on sellega nõus, kui tarbija ei nõua kogu ostuhinda tagasi, vaid on nõus seda vähendama 600 euro võrra. Tarbija sellega ei nõustunud ja pöördus oktoobris tarbijakaitseameti poole.

Kaupleja saatis oktoobri lõpus tarbijakaitseametile vastuse, kus ta keeldus tarbija nõude rahuldamisest, kuna see olevat põhjendamatu.

Tarbijakaebuste komisjoni hinnangul oli tegemist lepingutingimuse olulise rikkumisega ja tarbija müügilepingust taganemise nõue on põhjendatud. Seaduse kohaselt võib lepingupool lepingust taganeda, kui teine pool on lepingust tulenevat kohustust oluliselt rikkunud.

Ühtlasi sätestab seadus, et müügilepingust taganemise aluseks võib olla ka parandamise ebaõnnestumine, parandamisest või asendamisest keeldumine või mõistliku aja jooksul tegemata jätmine. Seega komisjoni otsuse kohaselt peab automüüja kliendile tagastama 2390 eurot ning tarbija tagastama sõiduauto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles