Tormikahjude hüvitussumma küündib hetkel poole miljoni euroni

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pänu Postimees

Kindlustusseltside esialgsete andmete põhjal on seoses äsja laastanud tormidega täna pealelõunase seisuga registreeritud ligi 300 kahjujuhtumit hinnanguliselt poole miljoni euro väärtuses.

Kindlustusseltsidele on enamasti teatatud varakahjudest (katuste ning varaga seotud kahjud), kuid on ka sõidukikindlustuse kahjusid (kasko), kus tugeva tormituule tõttu on autole langenud puu. Kahjujuhtumi kiirema ja tõhusama menetlemise eesmärgil tuleks kahjustustest teha esimesel võimalusel pildid ning võimalusel rakendada meetmeid edasiste kahjude vähendamiseks.

«Kindlustus hüvitab küll tekkinud kahju, aga mida suurem see on, seda rohkem võtab kahjustatud eseme taastamine aega. Seetõttu on kõigi - nii kindlustusandjate kui ka kannatanute ning  kindlustusvõtjate ühistes huvides, et kahjud oleks võimalikult väikesed,» ütles Eesti Kindlustusseltside Liidu tarbijahariduse valdkonnajuht Jaanika Käärst.

Täpne hüvitamisele kuuluv kahjusumma ja juhtumite arv selgub paari nädala pärast, kui kõik kahjujuhtumi teated on laekunud.

If Kindlustus teatas, et nemad registreerisid eile 84 tormikahju summas 100 000 eurot.

Alates reedest tugevnenud tuul põhjustas Ifi klientidele 72 varakahju ning 12 kaskokahju summas 100 000 eurot. Varakahjude puhul oli enamjaolt tegemist katuse purunemisega, sõidukitele tekitasid vigastusi murdunud puud ning lenduvad esemed. Kahjuteateid laekub aga iga tunniga veel lisaks.

Enim tekitas torm purustusi hoonetele Harjumaal (22), Pärnumaal (9) ning Viljandimaal (8).

Peamiselt rebis torm lahti majade katuseid, aga oli ka korstnate purunemisi, lipuvarraste langemisi majadele ning autodele, uste ja akende purunemisi ning kõrvalhoonete kahjustusi. Paljud kodud said ka veekahjustusi, kuna lahti rebitud katused ei kaitsenud enam vihma eest. 

Kaskokahjusid põhjustasid langenud puud ja oksad, aga samuti ka tuule poolt lennutatud esemed. Mitmel juhul murdis marutuul auto ukse tagurpidi ning käest lahti pääsenud uksed põhjustasid kahjusid ka kõrvalseisvatele sõidukitele.

Varakahjud maakonniti (kokku 72): Harjumaa 22, Pärnumaa 9, Viljandimaa 8, Tartumaa 6, Saaremaa 5, Raplamaa 3, Hiiumaa 3, Läänemaa 3, Järvamaa 3, Lääne-Virumaa 3, Võrumaa 2, Ida-Virumaa 2, Valgamaa 1, Jõgevamaa 1, Põlvamaa 1.

Swedbanki andmeil kahjustas torm valdavalt katuseid ja aiahooneid. Seoses Eestis viimastel päevadel aset leidnud tormidega on Swedbank P&C Insurance AS poole oma kahjuavaldusega pöördunud juba kümned kliendid.

Swedbanki investeerimise ja kindlustuste osakonna juhataja Katre Uibomäe sõnul hüvitab Swedbanki varakindlustus nii kodule kui ka autole tormist tekkinud kahjud. «Suur osa tormikahjudest tekib tavaliselt tuulega lendama läinud esemetest - näiteks aeda seisma jäänud aiamööbel võib suure tuulega vigastada kasvuhoone konstruktsiooni või talveks hoovi jäänud batuut lennata vastu aeda,» sõnas Uibomäe.

Ta märkis, et kui tuulega viidud esemed tekitavad kahju naabrile, siis vastutuskindlustuse olemasolul on need riskid kaetud ning kahju hüvitab kindlustus, vastasel juhul võib naaber esitada kahjunõude eseme omanikule. «Kindlustusseltsid hüvitavad tormist tekkinud kahjud, samas keegi ei soovi tormi tagajärgedega silmitsi seista,» lausus Uibomäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles