«Jõulutunnel 2015» kogub annetusi naha- ja eesnäärmevähi varajase diagnoosimise kabineti soetamiseks

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Vaino ja Liisu Lass
Urmas Vaino ja Liisu Lass Foto: ERR

ETVs jõulude ajal eetrisse jõudev heategevusprogramm «Jõulutunnel» keskendub tänavu naha- ja eesnäärmevähi varajasele avastamisele.

Iga päev tuvastatakse Eestis kolm nahavähi juhtu. Viimase kümne aasta vältel on haigestumine naha pahaloomulisse pigmentkasvajasse ehk melanoomi Eestis kasvanud poole võrra. Uusi haigusjuhte esineb igal aastal keskmiselt 7 mehel ja 15 naisel 100 000 inimese kohta.

Melanoomi tagajärjel sureb aastas ligi 60 protsenti patsientidest, mis on Euroopas kõrgeim. Eesnäärmevähki diagnoositakse Eestis igal aastal ligi 1000 juhtu ning see arv kasvab.

«Jõulutunneli» abil kogutud annetuste eest soovitakse osta naha- ja eesnäärmevähi mobiilne diagnostikakabinet, mis hakkab sõitma mööda Eestimaad, et võimaldada inimestel õigeaegselt arsti juurde jõuda, sest algstaadiumis on mõlemad haigused ravitavad.

Naha- ja eesnäärmevähi mobiilne diagnostikakabinet. Foto:
Naha- ja eesnäärmevähi mobiilne diagnostikakabinet. Foto: Foto: ERR

«Jõulutunnel» on eetris kahel päeval. Esimene saade jõuab ETV ekraanile 23. detsembril kell 20.30. Teisel saatepäeval, 25. detsembril, alustab «Jõulutunnel» kell 10.00. Otsesaade on eetris viiel korral läbi kogu päeva ning kokkuvõte tehakse pärast "Aktuaalset kaamerat" kell 21.20.

Tänavu ühineb «Jõulutunneliga» ka ETV+. Saade «Svet roždestva» ning on otse-eetris 25. detsembril kell 20.10-21.10. ETV+ heategevusprogrammi juhib Julia Kalenda.

«Jõulutunneli» saatejuhid Liisu Lass ja Urmas Vaino kutsuvad otsesaatesse külalisi, et rääkida heategevusest ja aasta õnnestumistest, aga ka vähi ennetamise olulisusest.

Muusikat teevad Estonian Voices, Lauri Liiv bigbändiga, Karl-Erik Taukar, Liis Lemsalu, Tanel Padar, Ivo Linna, Maria Listra, Ott Lepland, Würfel ja palju teised.

Annetustelefonid on avatud alates 6. detsembrist 6. jaanuari südaööni. Helistades numbril 900 7701 saab annetada 2 eurot, numbril 900 7702 annetatakse 5 eurot, ja numbril 900 7703 annetatakse 25 eurot. Televaatajate annetuskõnesid vahendavad EMT, Elion, Elisa, Starman ja Tele2 ilma teenustasuta.

Kuna eelmisel aastal soovisid mitmed ettevõtjad «Jõulutunneli» heaks annetada, siis tänavu on see võimalik. Annetuse saab kanda MTÜ Eesti Vähiliit kontole EE562200221025774174, märksõnaks «jõulutunnel».

«Jõulutunneli» režissöör on Maire Radsin, videorežissöör Kertu Köösel, toimetajad Marika Kaasik, Laura Kõrvits, assistent Dmitri Hljupin, muusikatoimetaja Kaia Häelme, kunstnik Ivi Piho, juhtoperaator Jüri Suurevälja, produtsent Ene-Maris Tali. 

Eelmisel aastal kogus «Jõulutunnel» Lastekaitse Liidule 144 895 eurot ning selle eest toetati vähekindlustatud perede laste huviharidust. See toetus jõudis rohkem kui 700 pereni. 2013. aastal kogus «Jõulutunnel» televaatajate abiga Toidupanga tegevuse toetamiseks 208 154 eurot. 2012. aastal oli tähelepanu all intellektipuudega noorte ja nende perede eluolu ning koguti Päikesekodu toetuseks 202 000 eurot. 2011. aastal annetasid vaatajad Põhja-Eesti Pimedate Ühingule 208 000 eurot e, mis kulus ühingu Tallinna Tondi tänava maja korrastamiseks rehabilitatsiooni- ja koolitusvõimalusi pakkuvaks tegevuskeskuseks.

«Jõulutunnel», mis on igal aastal aidanud tuhandeid abivajajaid, on eetris juba 16. korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles