Toiduliit: toidumaksud pole efektiivne abinõu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toiduliidu juhataja Sirje Potisepa arvates on toitumise rohelise raamatu praegune versioon eelkõige  sotsiaalministeeriumi nägemus - raamat on tasakaalust väljas ja sinna on jõudnud ka varem välistatud toidumaksud.

«Aasta aega tagasi leidis töögrupp, et toidumaksud ei ole efektiivne meede seatud eesmärkide tätimiseks ja see jääb rohelisest raamatust välja, nüüd oli see paljudele töögrupi liikmetele üllatusena sees,» ütles Potisepp. Toiduliidu hinnangul tuleks toidumaksude teema raamatust välja jätta.

Kuna toidumakse on Eesti kontekstis nii rahva tervise kui ettevõtete konkurentsivõime seisukohast vähe uuritud, on Potisepa sõnul keeruline aduda, mida see kaasa võib tuua. «Toitumise roheline raamat kubiseb vanadest uuringuandmetest, meile tuuakse näiteid teistelt mandritelt ja kontinentidelt. Me elame Eestis ja meil on omad eripärad, meid ei saa isegi Soomega ega Lätiga võrrelda,» rääkis ta.

«Tänaseks on Soome tunnistanud, et magusamaksu kehtestamine pole oma eesmärki täitnud ning see tühistatakse. Kõigest sellest pole rohelises raamatus aga sõnagi,» lisas Potisepp. Lisaks ei tööta toidumaksud tema sõnul efektiivse meetmena väga lihtsatel põhjustel. «Sotsiaalministeerium on seni kasutanud retoorikat, et maksustame ainult nii-öelda ebatervisliku toidu. Seaduse järgi ei ole võimalik maksustada teatud toiduaineid või jooke, vaid ainult koostisosi. Kui me räägime soolast või suhkrust, siis kallinevad absoluutselt kõik toiduained, olgu nendeks tava- või mahetooted, suur- või väiketootjate tooted, kodune või restoranitoit,» rääkis ta.

Ettevõtetel on Potisepa kinnitusel juba praegu olemas programmid, kuidas vähendada soola- ja suhkr sisaldust toodetes ning viimaste aastate jooksul on seda tehtud juba nii liha-, piima- kui ka joogitööstuses, kuid seda saab teha ainult jupphaaval, kuna vastasel juhul ei tule tarbijad järgi.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles paar nädalat tagasi BNS-ile, et sotsiaalministeeriumis kaalutakse koostatava toitumise rohelise raamatu raames ühe variandina toidumakse ning ebatervislike toodete reklaami piiranguid. Samas kinnitas ta, et need suunad on arutlemisel ning mingeid otsuseid veel vastu võetud pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles