Lugeja küsib: mida näitab ohtlike kemikaalide ohutuskaart?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ohtlike kemikaalide kasutamisel tuleb kinni pidada ohutusnõuetest, mis on kirjal ohutuskaardil.
Ohtlike kemikaalide kasutamisel tuleb kinni pidada ohutusnõuetest, mis on kirjal ohutuskaardil. Foto: SCANPIX

«Kasutame töö juures mõningaid kemikaale. Töötajad, kes neid kasutavad, räägivad midagi ohutuskaardist. Poes, kus neid ostan, pole mulle kunagi midagi taolist kaasa antud – mida see ohutuskaart näitab?» uurib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni töökeskkonna nõustamise osakonna juhataja Rein Reisberg.

Esmalt tuleb selgeks teha, kas teie ettevõttes kasutatavad kemikaalid on ohtlikud. Lihtsaim viis selleks on põhjalikult tutvuda kemikaali pakendil oleva märgistusega. Kui pakendil on nurgale toetuva ruudu kujuline märk, mille punase raamiga ümbritsetud valgel taustal on must sümbol, on tegemist ohtliku kemikaaliga.

Kasutusel on ka veel vana märgistusega ohtlikke kemikaale, milleks on musta sümboliga oranž ruut. Kui leidsite pakendilt kirjeldatud märgi, on tegemist ohtliku kemikaaliga. Ohtliku kemikaali kasutamisel on oluline teada, mil moel võib seda kasutada. Selle kohta saab vajaliku teabe ohutuskaardilt, mille on koostanud kemikaali tootja. Müüja kohustus on esitada ostjale tasuta ohutuskaart eesti keeles paberkandjal või elektrooniliselt.

Mõningane teave kemikaali kohta on ka pakendil, kuid sealne märgistus ei sisalda kõike vajalikku. Samuti ei asenda ohutuskaarti näiteks teabeleht või kasutusjuhend.

Kemikaali kasutaja jaoks on ohutuskaardil palju vajalikku teavet. Ohutuskaardil kirjeldatakse kemikaali mõju inimeste tervisele ning kasutamisega seotud sümptomeid. Neid teades oskab töötaja seostada näiteks uimasust, naha punetust või silmade kipitust ohtliku kemikaali kasutamisega. Ohutuskaardil on kokkuvõtlik ning kannatanule ja esmaabi andjatele lihtsalt arusaadav esmaabi käsitlev teave.

Sealt saab näiteks teavet, et lahusti alla neelamisel ei tohi esile kutsuda oksendamist ning viivitamatult tuleb pöörduda arsti poole või mil moel tuleb tegutseda kemikaali sattumisel silma. Ohutuskaardilt saab samuti teavet ohtliku kemikaali käitlemise ja hoidmise nõuetest, mis aitab tööandjal töötada välja sobivad protseduurid ja töökorralduse.

Teave, mil moel maandada ohtliku kemikaali kasutamisega kaasnevaid riske, on samuti ohutuskaardil. Kui riski ei saa vähendada muul moel kui isikukaitsevahendit kasutades, saab ohutuskaardilt üksikasjalikku teavet, milliste kaitseomadustega isikukaitsevahendeid tuleb kasutada.

Näiteks vajadusel kaitsta hingamisteid saab isikukaitsevahendeid valida ohutuskaardi teabele tuginedes. Ühe konkreetse lahusti puhul sätestab ohutuskaart, et tuleb kasutada pool- või täismaski, mis on varustatud A-tüüpi gaasifiltriga (pruun). Lihvimisel tuleb kasutada P2-tüüpi tolmufiltrit ning pihustusvärvimisel kombineeritud filtriga A/P3 respiraatorit.

Tööandja peab tagama, et töötajad on teadlikud tööl kasutatavate ohtlike kemikaalide ja neid sisaldavate materjalide kõikidest ohutusandmetest, mida tarnija on ohtliku kemikaali kohta esitanud ohutuskaardil. Ainult juhul kui ohutuskaardil olevast on teadlikud nii tööandja kui kõik ohtliku kemikaali kasutamisega hõlmatud töötajad, on loodud eeldused vältida kemikaali kasutamisega kaasneda võivaid tervisekahjustusi

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles