Mentoolsigarettide keelamist tahetakse edasi lükata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sigaretid
Sigaretid Foto: Martin Rickett/PA Wire/PA Images

Tubakatootjate Eesti Assotsiatsioon soovib, et tubakaseaduse muutmise eelnõusse lisatakse selle aluseks oleva Euroopa Liidu (EL) direktiivi punkt, mis annab mentoolsigarettide keelustamisele ajapikendust.

Eesti tubakaseaduse eelnõu järgi ei tohi sigarettide ja suitsetamistubakaga kasutatavad filtrid, paberid, pakendid ja kapslid sisaldada maitse- ega lõhnaaineid ning keelatud on mistahes tehnilise lahenduse kasutamine, mis võimaldab muuta tubakatoote maitset või lõhna või suitsu intensiivsust.

Järgmise aasta 20. maist kehtima hakkav EL-i tubakatoodete direktiiv aga ütleb, et eristava maitse või lõhnaga tubakatoodete puhul, mille müügimaht ületab vastaval turul kolm protsenti, kohaldatakse müügierandit kuni 20. maini 2020, enne kui hakkab kehtima müügikeeld.

Mentooliga tubakatoodete osa hõlmab Eestis ligemale 20 protsenti turust, kuid üleminekuperiood on tubakatootjate sõnul Eesti seaduseelnõust puudu. Kuna mentoolsigarettidel puudub legaalne asendustoode, siis saab see tulla ainult ebaseaduslikult turult.

Tubakatoodete direktiivi ebaõige ülevõtmine Eestis seab ohtu viiendiku tubakaturust, mis võib avaldada negatiivset mõju aktsiisimaksule. «Eesti maksu- ja tolliameti jaoks, kelle viimaste aastate strateegia prioriteet on olnud just võitlus ebaseaduslike tubakatoodete turuga, oleks see äärmisel ebameeldiv ja ootamatu üllatus,» märgivad tubakatootjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles