Meie kellaaeg tuleb satelliidilt

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sellelt kellalt saavad täpse aja riigikogu liikmed.
Sellelt kellalt saavad täpse aja riigikogu liikmed. Foto: Mihkel Maripuu

Kõik ehk ei tea, et Eesti firma Metrosert kodulehe ülal paremas nurgas jookseb täpne aeg, mille järgi on hea oma ajanäitajad õigeks panna.


«See on nüüd tõepoolest Euroopa koordineeritud ühtne aeg, mille meie satelliidi pealt kinni püüame,» ütles Metroserdi juhataja Ain Noormägi. Ametlikult mingit Eesti aega tema sõnul olemas ei ole.

Metrosert pani õige aja oma kodulehele üles kahe aasta eest, kui ilmnes, et inimestel on sellist kohta, kus kellaaega kontrollida, vahel hädasti tarvis. Täpset aega saab firma ka elektrooniliselt edastada neile ettevõtetele ja isikutele, kes seda oma igapäevases tegevuses pidevalt vajavad.

Sellist lühitelefoni, kust täpset kellaaega küsida, nagu sügaval nõukogude ajal, enam ei ole. Neile, kel arvutit käepärast pole, soovitas Noormägi kuulata rahvusringhäälingut ehk siis raadiot või televisiooni.

Talvisele või suvisele ajale üleminekul on Metroserdi kodulehe külastajaid tavalisest rohkem ja siis on ette tulnud ka ummistusi, mille vältimiseks on firma teinud tehnilisi täiustusi.

Metroserti põhitegevuseks on mõõtevahendite kalibreerimine ja taatlemine, metroloogia-alane koolitus ning juhtimissüsteemide ja toodete sertifitseerimine. Metrosert hoiab ja arendab riigietalone. Metroserdi allüksus Eesti Proovikoda on tunnustatud väärismetallide katselabor.

Õiget aega vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles