Kas sügisel tasub veel muru niita?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalamaja park.
Kalamaja park. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sügise kohta tavapäratult soojade ilmadega vohavat muru tasub veel niita, kui see on kasvanud pikemaks kui kümme sentimeetrit.

«Muru üritab veel päeval kasvada, kui sooja on kuni viis kraadi,» lausus Tallinna botaanikaaia avamaakollektsioonide osakonna juhataja Olev Abner. Tema hinnangul võib muru pügada, kui see on kasvanud üheksa kuni kümne sentimeetri kõrguseks.

Kõrgem rohi tekitab soojemate ja jahedamate ilmade vaheldumisel hallitusseentele soodsa paljunemise keskkonna. «Kui muru üle kümne sentimeetri on natuke kurjasti,» tõdes ka Räpina aianduskooli aianduse eriala juhtõpetaja Urmas Roht.

Samas pole murule hea ka liiga madalaks pügamine. «Pigem on osa kohtades probleemiks liiga madalaks niidetud muru – nii anname samblikele elujõu kätte,» ütles Eesti Maaülikooli aianduse professor Kadri Karp ja soovitas ka niidetud muru hiljem kokku riisuda, et vältida kahjurite ja hallitusseente vohamist.

Abneri hinnangul oleks hea, kui lume alla jääv rohi oleks neli-viis sentimeetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles