Poodide lahtiolekuajad tekitavad inimestes vastakaid arvamusi

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Üleskutsele, et mis ajani võiksid kabanduskeskused olla avatud, olid suurem osa vastanutest arvamusel, et paljud poed ei pea olema nii kaua lahti nagu praegu.

Poed ei pea nii kaua lahti olema

«Enamik poeskäike on võimalik paremini ette planeerida ja toidu suuremas osas korraga ära osta, seega võiksid olla poed avatud 20-21ni. Ei ole ka ajaliselt mõttekas pidevalt paari asja järgi poes käia ja pühapäeval võiks poed üldse kinni olla,» sõnas lugeja.

Kristi arvates võiks olla pühapäeval kõik poed maksimaalselt lahti kella 18ni. «Soome ja Rootsi näitel võiks nad seejuures alles avada kell 10 või 11,» märkis naisterahvas.

Paljud on arvamusel, et ostukeskused peaksid sulgema argipäevadel uksed hiljemalt kell 20. Laupäeval kell 15 ja pühapäeval peaks olema kauplused üldse suletud. Nii mõnigi lugeja pakub välja, et kõikidel riigipühadel peaksid olema ostukeskused samuti suletud. «Toidupoed võiksid sulgeda hiljemalt kell 21 ja nädalalõppudel mitte hiljem kui 18. Riigipühadel peaks uksed sulgema hiljemalt 18,» sõnas üks lugejatest.

Kaidi sõnul oleks täiesti piisav, kui poed oleks avatud pühapäeval kella 16ni ja muudel päevadel 19ni. «Neljapäeviti võiksid poed olla avatud kella 22ni, kuna neljapäev on näiteks Hollandis ostupäev ja siis on kõik poed on kaua lahti,» pakkus Kaidi.

Leidub ka neid, kes on arvamusel, et toidupoed võiksid avatud olla 21ni, aga tööstuskaupade poed võiks pühapäeval sulgeda hiljemalt kell 19. Üks lugeja on samuti selle poolt, et poodide lahtiolekuaegu lühendada ja hoopis kauplused hommikul hiljem avada. «Toidupoed võiks hommikuti avada mitte enne üheksat. Õhtune pikem lahtiolekuaeg on hea ka seetõttu, et lasteaialaste vanemad ei pea koos pikast lasteaiapäevast väsinud ja näljase lapsega tipptunnil kuskil toidupoe järjekorras passima,» sõnas lugeja.

Tõnis on arvamusel, et tööpäevadel võiks olla avamisajad piiramatud ja laupäeval võiksid keskused olla avatud kuni 20 ja pühapäeval üldse suletud. «See motiveeriks inimesi pühapäevasel päeval ostlemise asemel tegema sporti, jalutama pargis, käima kohvikus või loomaaias või tegema muid tegevusi oma lähedaste ning sõpradega. Lisaks saaksid ka poodide töötajad alates laupäeva õhtust puhkama asuda,» sõnas mees.

Müüjatest on kahju

«Müüjad istuvad seal õhtu hilja kella 22-23ni inimtühjas poes, selle asemel, et veeta õhtupoolik oma pere seltsis, nagu paljud ametiala inimesed, kelle tööpäevad lõppevad kell 17,» sõnas Kadri. Ta märkis, et müüjatel on ka päevi, kus laps ei näe oma vanemat pea mitu päeva, kuna vanem on lihtsalt tööl.

«Üldjuhul on need vahetused sellised, et paar päeva tööl ja siis paar päeva vaba. Loomulikult saab ka poole kohaga tööle minna, et su tööpäev kestaks kella 17ni, aga toidupoodides poole kohaga tööl käies sa ei tuleks toime isegi siis, kui üksi elada,» sõnas naisterahvas.

Üks lugeja on arvamusel, et väikese palga eest ei töötaks keegi hea meelega, aga müüjatel pole mõnikord valikut - raha on vaja ja midagi nõutavamat ja paremini makstavat lihtsalt ei osata. «Kui poed hakkavad nädalavahetustel ja õhtuti kinni olema, saab suur osa neist inimestest lihtsalt kinga ja jääb töötuks,» sõnas lugeja.

Anu sõnas, et kui kaubanduskeskuste lahtiolekuaegu muutma hakata, võiks ka teiste töökohtade lahtiolekuaegadele mõelda. «Kui kaubanduskeskused oleks 9-19 lahti, peaks olema see piisav, et inimene suudab oma tarbeostud ära teha. Ka teenindaja on inimene ning õhtused müügid pole tihtipeale just erilised kasumitoojad,» sõnas ta.

Poode ei peaks ikka varem sulgema

Mart arvab, et riik ei peaks poodide lahtiolekuaegu reguleerima. «Piisab nõudlusest ja kaupmeeste tervest mõistusest ja praegune 8-23 süsteem on hea,» sõnas meesterahvas.

Maria leiab, et kauplused võiks tund aega varem sulgeda. «See tähendaks ka seda, et kõik kassad peavad sel ajal töötama. Ma käin sageli poes just 20 ja 21 vahel ja inimesi on ikka väga palju ja samuti on järjekorrad suured,» lausus naisterahvas.

«Kauplused võiksid lahti olla siis, kui enamus tööinimesi enam tööl ei ole. Minupärast võiks kauplused avada alles 15.00 ja võiksid lahti olla kuni südaööni,» sõnas lugeja, kelle andmeil on päeval kauplustes vaid pensionärid, koduperenaised ja riigitöötajad.

Uno sõnas, et temal läheb ülikoolis mõnel päeval üheksani õhtul ja vahel on vaja kodust lahkuda sel kellaajal, kui poed on veel kinni. «Kas ma pean siis autosse külmkapi ostma, et seal hoida lõunal ostetud asju, kuna koduste inimeste meelest peaks poed kell 18 juba kinni panema,» esitab meesterahvas küsimuse, kes sugugi ei poolda, kui poodide lahtiolekuaegu lühendataks.

«Kui tööpäev lõppeb kella 17-18 aeg, siis pärast tunnist autosõitu jõuab kiiruga veel midagi ostetud. Ilmselgelt toidupoodi saab ka maal, aga kui soovida midagi enamat, näiteks tehnikat, riideid, mööblit, siis tuleks kindlasti linna sõita, kus ilmselgelt kõik suuremad kaubanduskeskused asuvad,» selgitas Kai. Ta märkis, et paljudel on nädalavahetustel põhiline aeg šopingul käia. «Ma loodan, et maal elavatel inimestel ei võeta seda võimalust ära, kui pühapäeval keskused kinni pannakse,» sõnas naisterahvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles