Tuntud tootjat süüdistatakse tarbijate räiges petmises

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tolmuimejate tootjad on tülli pööranud.
Tolmuimejate tootjad on tülli pööranud. Foto: SCANPIX

Briti tolmuimejatootja väidab, et Bosch ja Siemens on tarbijatele valetanud ning süüdistab neid samasuguses petuskeemis, nagu tegi Volkswagen oma diiselautodega.

Tolmukottideta tolmuimejaid tootva briti firma Dysoni kinnitusel näitavad sõltumatud uuringud, et Boschi ja Siemensi masinad kasutavad 1600W elektrit, mitte 750W, kirjutab Guardian.

Dysoni süüdistuse kohaselt kasutavad konkurentide seadmed vähem voolu, kui tolmu pole. Just selline olukord on testisituatsioonis.

Väidetavalt on Siemens Q8.0 ja Bosch GL80/In’Genius ProPerform mudelitel  sensor, mis saadab mootorisse signaali, kui masin hakkab tolmu imema. See tähendab, et testimise ajal antud seadme energiaklass AAAA langeb tegelikult kodustes tingimustes E või Fi peale. Samas on just säästlik energiaklass üks nende müügiargumente.

Dyson on esitanud pretensioonid Siemensi vastu Saksamaal ja Belgias ning Boschi vastu Hollandis ja Prantsusmaal.

Sir James Dysoni sõnul on Bosch kasutanud oma seadmetes komponenti, mis suurendab  energiatarbimist tolmu imemise ajal, et hiilida mööda  euroliidu energiatõhususe nõuetest. «Nende käitumine meenutab Volkswageni skeemi,» lisas ta. Dysoni sõnul jääb mulje, et insenerid ei tegele enam mitte seadme energiatõhususega, vaid otsivad võimalusi testi tulemuste manipuleerimiseks. «Selline käitumine on tarbijaid eksitav,» kinnitas ta.

Bosch lükkab talle esitatud süüdistused tagasi. Oma avalduses teatab ettevõte, et kõik Boschi ja Siemensi tolmuimejate näitajad vastavad Euroopa Liidu energiaregulatsioonidele. Seadmete jõudlus laboris vastab kodustele tingimustele ja igasugused vastupidised väited on eksitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles