Lugeja küsib: millised õigused on vanemahüvitisele asendajal, kes jääb ka lapsehoolduspuhkusele?

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapseootus ja töö
Lapseootus ja töö Foto: SCANPIX

«Inimene on tööl tähtajalise lepinguga lapsehoolduspuhkusel viibiva töötaja asendajana. Lepingu tähtajaks on määratud kuupäev – näiteks 01.02.2016 – või kuni lapsehoolduspuhkusel oleva töötaja tööle naasmiseni. Kui asendaja jääb ise lapsehoolduspuhkusele enne lepingus toodud tähtaja lõppu, kas siis tööleping lõpetatakse ettenähtud kuupäeval või lapsehoolduspuhkusel oleva töötaja tööle naasmisel? Kas sellega peatub ka vanemahüvitis – st kui tööleping lõpeb, siis pole võimalik vanemahüvitist saada?» uurib lugeja.

Vastab tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Anne Simmulmann.

Tähtajaline leping lõpeb tähtaja möödumisel – kui töötajaga on asendamise ajaks sõlmitud tööleping, siis lõpeb tööleping asendatava tööle naasmisega. Kui asendaja jääb ise lapsehoolduspuhkusele enne tähtaja lõppu, siis lapsehoolduspuhkus iseenesest ei lõpeta töösuhet. Tööleping lõpeb ka sellisel juhul tähtaja saabumisega.

Kehtiva töölepingu puhul on teil õigus sünnitushüvitisele, mida makstakse töökohustustest vabastamise esimesest päevast alates ning ühe kalendripäeva eest sada protsenti kalendripäeva keskmisest tulust. Kui rasedus- ja sünnituspuhkusele minnes on teil kehtiv tööleping, on teil õigus ka sünnitushüvitisele.

Vanemahüvitisele on teil õigus olenemata kehtiva töösuhte olemasolust ehk seda te saate ka siis, kui te ei tööta. Hüvitise suurus arvutatakse teie eelmise kalendriaasta ühe kalendrikuu keskmise tulu alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles