Raske nägemispuudega inimesed saavad tasuta bussisõiduõiguse

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Alates eilsest saavad ka raske nägemispuudega inimesed ühistransporti kasutades õiguse sõita tasuta.

«Varem oli tasuta sõidu õigus sügava nägemispuudega inimesel ja raske nägemispuudega inimese saatjal, aga mitte raske nägemispuudega inimesel endal,» selgitas Saaremaa pimedate ühingu juhatuse esimees Anneli Lõhmus.

Tema sõnul on ühingul liikmeid 64, kellest enamus on raske või sügava nägemispuudega ning vaid mõnel üksikul on keskmine nägemispuue.

Seaduse kohaselt saab isiku puudest tuleneva sõidusoodustuse olemasolu tõendada riikliku pensionikindlustuse seaduse alusel väljastatud pensionitunnistusega, millele on märgitud andmed puude raskusastme ja puude tähtaja kohta; puuetega inimeste sotsiaaltoetuste seaduse alusel väljastatud puudega isiku kaardiga; raske nägemispuudega isiku puhul sotsiaalkindlustusameti väljastatud tõendiga.

«Kuigi seadus näeb ette, et sotsiaalkindlustusameti tõendiga saab tõendada rasket nägemispuuet, peab niisugune tõend olema ka sügava nägemispuudega inimesel, kes sõidab koos saatjaga,» ütles Lõhmus.

Refereeritud artiklit saab täismahus lugeda Saarte Häälest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles