Vaata, kes valmistab maailma pikimate inimeste jalanõud

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma pikim mees Sultan Kösen koos maailma lühima mehe Chandra Bahadur Dangi'ga 2014. aasta novembris
Maailma pikim mees Sultan Kösen koos maailma lühima mehe Chandra Bahadur Dangi'ga 2014. aasta novembris Foto: Yunus Kaymaz/AA/TT

Kolm maailma pikimat meest käisid eile Saksamaal spetsiaalse kingsepa juures uusi kingi tellimas, kuna mees on ainus, kes suudab valmistada neile jalanõusid, mis otseselt piina ei valmista.

«Ma olen täiesti tavaline inimene, lihtsalt natuke pikem,» rääkis 2,51 meetri pikkune türklane Sultan Kösen (33), kes käis samuti eile Kirde-Saksamaal elava kingsepa Georg Wesselsi juures oma number 60 jalanõudel järel, vahendab Local.

Mees tunnistab, et kuni ajani, mil ta kanti pikkusega Guinessi rekordite raamatusse, ei julgenud ta väga palju väljaspool kodu liikuda, kuna kartis solvangute osaks langemist. Pärast seda on aga suurenenud hoopis positiivne tähelepanu.

Eritellimusel suuremaid jalanõusid valmistaval kingsepal on selles oma roll olnud – nimelt on Wessels viimase 30 aasta jooksul valmistanud maailma pikimatele inimestele 500 paari jalanõusid, tehes seda vahel isegi tasuta.

Lisaks Kösenile käisid eile tuntud kingsepa juures oma uutel jalavarjudel järel ka marokolane Brahim Takioullah, kel pikkust 2,46 meetrit, ning Elevandiluurannikult pärit Abramane Dembele, kes on 2,32 meetrit pikk. Mõlemad mehed elavad ja töötavad koos Pariisis.

«See on esimene kord, kus ma kannan kingi, mis ei tekita mu jalgades valu,» rääkis Dembele, lisades, et on õppinud oma pikkusega alles nüüd pärast Euroopasse kolimist harjuma. Mees töötab meelelahutusvaldkonnas.

Kõik kolm saksa kingsepa klienti kannatavad gigantismi ehk haiglasliku hiidkasvu all. Tegemist on seisundiga, kus ajuripatsi kasvaja tõttu ei jää neil kasv pidama, vaid nad kasvavad seni, kuni on selle vastu ravi saanud.

Hiidkasvuga kaasneb terve rida väljakutseid, mille hulgas on näiteks see, et see segab nii rongi kui lennukiga reisimist kuni suurte väljaminekuteni, mis kaasnevad eritellimusel tehtud rõivaste ja jalanõudega. «Isegi majad on liiga väikesed,» nentis Takioullah.

Jalanõud on sellisel juhul väga olulised, sest sageli kaasneb hiidkasvuga ka terve rida teisi tervisehädasid, sealhulgas suhkruhaigus, mis võib põhjustada kõndimisel püsivaid vaegusi. Kingsepa sõnul oli Kösen enne tema juurde jõudmist üpris lähedal sellele, et tema mõlemad jalad oleksid amputeeritud.

«Nende jalanõude puhul on kaks olulist asja: et need oleks piisavalt pehmed ja arvestaks nende jalgade tundlikkusega, teisalt peavad nad aga olema stabiilsed ja vastupidavad ning arvestama ka pikakasvuliste kaaluga,» selgitas Wessels.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles