Töötukassa: ligi pool nõustamisel osalenutest läheb aasta jooksul tööle

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötukassa esindus
Töötukassa esindus Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Töötukassa hiljutine analüüs näitas, et lühemat või pikemat aega on aasta kestel pärast asutuse nõustamisteenusel osalemist töötanud ligi pooled osalenutest.

Töötukassa hiljutine nõustamisteenuste analüüs näitas, et 62 protsenti töötukassa nõustamisteenustel osalenutest on järgneva aasta jooksul suundunud edasi teistele töö leidmist toetavatele teenustele. Lühemat või pikemat aega on aasta kestel pärast teenusel osalemist töötanud ligi pooled osalenutest.

Analüüsis vaadeldi psühholoogilisel nõustamisel, psühholoogilisel nõustamisel sõltuvushäirete korral ja võlanõustamisel osalenud töötute tausta ning nende käekäiku pärast nõustamisteenusel osalemist. Nõustamisteenuseid liigiti võrreldes suunduvad kiiremini tööle psühholoogilisel nõustamisel osalejad ja seejärel võlanõustamisel osalejad.

Võrreldes nõustamisteenustel osalejaid teiste registreeritud töötutega, selgub, et nende hulgas on rohkem naisi, nad on keskmiselt mõnevõrra vanemad ning nende seas on rohkem erinevatesse tööturu riskirühmadesse kuuluvaid inimesi.

Erinevusi on ka nõustamisteenuste liigiti – kui psühholoogilisel nõustamisel osalenute hulgas on keskmisest rohkem naisi ja kõrgharidusega inimesi, siis sõltuvus- ja võlanõustamisel osalejate seas on veidi rohkem mehi ja madalama haridustasemega inimesi.

Analüüsides nõustamisteenustel osalejate hilisemat käekäiku, selgus, et aasta jooksul pärast nõustamisteenuse lõppu on neist mõnel teisel tööle saamist toetaval teenusel osalenud veidi üle 60 protsenti. Peamiselt on osaletud karjäärinõustamisel, koolitusel ja tööotsingu töötoas.

Aasta möödudes nõustamisteenuse lõppemisest ei olnud vahepealse aja jooksul töötanud ligi pooled nõustamisteenustel osalejad. Nende hulgas on rohkem erinevatesse riskirühmadesse kuulujaid, ilma erialase ettevalmistuseta inimesi ning Ida-Virumaal töötuna registreerituid, mis viitab keerulise tööturuolukorra mõjule töö leidmisel.

Vaatluse all olid aastatel 2011 kuni 2013 nõustamisteenustel osalenud inimesed. Kolme aasta jooksul alustati psühholoogilisel nõustamisel osalemist 4059 korda, sealhulgas sõltuvushäirete nõustamisel 138 korda, ja võlanõustamisel 3823 korda.

Nõustamisteenuse saajate hulk on aastate jooksul mõnevõrra suurenenud. Samuti on pikenenud nõustamisteenustel osalemise aeg, mis näitab töötukassa klientide suurenenud vajadust nõustamise järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles