Visa kaarti saab Eestis ainult erisoovil

Hans-Martin Tammesalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Visa ja MasterCardi kaardid
Visa ja MasterCardi kaardid Foto: BOBBY YIP/REUTERS

Visa ja MasterCard on maailmas võrdväärselt levinud, Eesti pankadest saab peamiselt MasterCardi, kui just klient vastupidist ei nõua.

«MasterCard ja Visa on võrdselt tugevad brändid ning mõlemad kaardiorganisatsioonid pakuvad kvaliteetset teenust,» ütles Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask. «Kuna MasterCard on meie peamine partner, siis tihedam koostöö annab meile paremad võimalused kaardisüsteemide arendamiseks tulevikus,» lisas Siilivask.

Reeglina aktsepteerivad teenindusasutused üle maailma nii Visa kui ka MasterCardi, samas võib olla kaupmehi, kes aktsepteerivad vaid ühte või ei aktsepteeri kumbagi. Eestis ja Baltikumis on levinum MasterCardi pangakaart. MasterCardi pakuvad kõik pangad, mis väljastavad krediit- ja deebetkaarte. Vaadates aga pankade kodulehekülgedele, on Visa kaardid paaris pangas veel nimekirjas.

Näiteks on Swedbankis olemas määratud tagasimaksega Platinum krediitkaart. «Enamik inimesi kasutab reisimisel krediitkaarti, näiteks majutuse broneerimisel või autorendi puhul. Seetõttu on meie krediitkaartide portfellis Visa endiselt alles,» selgitas Mart Siilivask.

SEB pangast ei ole Visa samuti täiesti kadunud, aga esimese valikuna pakub SEB klientidele MasterCardi.  «Kuigi automaatselt soovime pikendada kõik pangakaardid MasterCardiks, on kliendil siiski võimalus saada ka Visa kaarditüüpe,» sõnas SEB kliendikommunikatsiooni juht Martin Kõrv. SEB pank pakub kahte krediitkaarti ja kahte deebetkaarti, lisaks on neil ka virtuaalkaart, mis on mõeldud veebimakseteks.

LHV panga ja Krediidipanga kommunikatsioonijuhtide sõnul on MasterCard Baltikumis levinum ja välismaal Visaga samavõrselt levinud. «Enne pangakaartide väljastamise algust analüüsisime kaardipakkujaid põhjalikult ning MasterCardi pakkumine oli parem,» lisas LHV panga kommunikatsioonijuht Priit Rum. Krediidipanga kommunikatsioonijuhi Allan Soone sõnul ei pea Krediidipank vajalikuks tegeleda mitme erineva organisatsiooni krediitkaartidega, sest see nõuab täiendavat tööd ja kulusid.

Eestis tegutsevatest krediidiasutustest kõige tugevamalt on Visa arendusplaanidega seotud Folkefinans AS. «Valik Visa kasuks oli strateegiline otsus, mis tehti kaks aastat tagasi,» ütles Folkia Eesti filiaali juhataja Helen Aavisto. Tema arvab teistele vastukaaluks, et Visa on maailmas enim aktsepteeritud pangakaart. «Inimesed, kes reisivad kaugemale Euroopast, saavad Visa kaartidega paremini teenindatud kui AMEX ja MasterCardi kliendid,» sõnas Aavisto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles