Kuidas valmistada maailma parimaid friikartuleid?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Friikartulid.
Friikartulid. Foto: SCANPIX

Mihkel Raud andis nõu, kuidas võiks kiirtoidukohtade maitsetutest friikartulitest tüdinud inimene ise hõrkjaid kartuleid valmistada.
 

«Kui Hesburgeris ja McDonald’sis (ning tegelikult enamvähem kõikjal) pakutavad friikartulid Sind marru ajavad, siis pole Sa oma frustratsioonis üksinda. Eestisse on viimase aasta jooksul paar täiesti korralikku burgerikohta tekkinud, kuid neiski antakse burksi kõrvale kartulimassist kokkupressitud ja kuumast õlist läbilastud pulki, mitte friikartuleid,» kirjutab Mihkel Raud oma blogis.

Washingtoni Good Stuff Eatery toidukoha omanik Spike Mendelsohn on aga avaldanud oma kokaraamatus «The Good Stuff Cookbook» friikartulite retsepti, mida peab Raud maailma parimaks ning julgeb ise proovinuna soovitada.

1. Pese kartulid külma veega ning kuivata ära. Lõika kartulid umbes ühe sentimeetri paksusteks ribadeks ja loputa neid paar minutitkülma vee all. Nõruta ja aseta kõrvale.

2. Vala potti 6–7 sentimeetri kõrgune kogus rapsiõli ja kuumuta see 120 kraadini. Aseta peotäis kartuleid potti ja kuumuta neid umbes 3,5 minutit, kuni kartulid on pehmed, ent värvita. Võta välja ning tõsta küpsetuspaberile. Korda sama protseduuri, kuni kõik kartulid on õlist läbi käinud. Aseta kartulid seejärel külma kohta ning lase neil täielikult maha jahtuda.

3. Soojenda õli potis 180 kraadini. Aseta peotäis mahajahtunud kartuleid potti ja kuumuta neid nii kaua, kuni kartulid muutuvad kuldseks ja krõbedaks. Tõsta välja ning pane hetkeks majapidamispaberile nõrguma. Korda protseduuri, kuni kõik kartulid on taaskord õlist läbi käinud. Maitsesta soola ja soovi korral pipraga ning hakka kohe sööma. Kartulitel ei tohi lasta uuesti maha jahtuda, sest siis pole nad enam kuigi maitsvad.

Pikemalt saab lugeda Mihkel Raua blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles