Petturid teevad turul talunike elu raskeks

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustikasaak.
Mustikasaak. Foto: Arvet Mägi

Pärnumaal asuva Mündi talu peremees Aivar Aasa kurtis, et kodumaise toodangu pakkujate elu teevad raskeks välismaiste saaduste müüjad. Tihti esineb ka seda, et välismaist kaupa pakutakse turul soodsama hinnaga kodumaise pähe.

«Turule peale minnes näeb kohe, kes ostavad kaupa kokku välismaa hulgiladudest ning müüvad seda enda omana,» ütles Aasa. Ta juhtus alles hiljuti nägema, kuidas Poola numbrimärgiga auto sõitis turu juurde, laadis kauba maha ning vähem kui tunni pärast oli seesama kaup lettidel müügis Eesti või Läti omana. Aasa tegeleb mustikakasvatusega, ent tema sõnul ei peteta kliente vaid marjade päritolu, vaid ka muu kauba puhul.

Kliendid kipuvad turul eelistama pigem odavamat välismaa kaupa. «Olen sunnitud seletama, et kasvatame oma marju ise ning need on parema maitsega kui välismaa omad, aga seda ei usu keegi,» ütles Aasa. Seejärel ostetakse Poola või Hispaania marju ning kurdetakse hapu maitse üle.

Aasa on märganud säärast muutust alles tänavu, olles kaupa müünud nii Pärnu kui ka Tallinna turgudel. «Olen Pärnus 8-9 aastat marju müünud ning siiamaani on kõik hästi läinud, aga sellist kolossaalset kukkumist kui sel aastal, pole veel näinud,» ütles ta.

Ka oma tutvusringkonnast sai ta tuua näiteid, et hädas on ka tomati ja kartuli kui ka muude eestimaiste saaduste kasvatajad. Aasta või paariga olevat turukäive nende suhtes kuni poole võrra langenud. «Paneb mõtlema, kas suudame niiviisi jätkata või peame varsti pillid kotti panema,» lisas Aasa.

Konkurentsiga seoses hinna langetamist takistab ka see, et riigipoolsed toetused pole kiita. Aasa sõnul ei saa marjade kilohinda väga madalale lasta ka seepärast, et arvestama peab ka tööjõu kulutustega ning maksude maksmisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles