Kiirtoitlustaja soovib linnalegendid ümber lükata

Kerli Kivistu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirtoitlustaja lükkab ümber legendid võileibade kohta.
Kiirtoitlustaja lükkab ümber legendid võileibade kohta. Foto: Teet Malsroos

Kiirtoidu valmistamisviiside ja tervislikkuse kohta on juba aastakümneid levinud mitmeid linnalegende, kuid tarbijate huvi toidu kvaliteedi ja päritolu kohta on aga toitlustajate hinnangul endiselt kõrge.

Toitlustusketi Subway Eestisse toonud Ats Raigla sõnul saavad nad nädalas klientidelt mitmeid arupärimisi Subway võileibade kohta. «Kliendid tahavad peamiselt teada saada koostisosade päritolu ning ka vastuseid mitmetele linnalegendidele, mida nad kuulnud on,» rääkis ta.

Tuginedes tarbijate tagasisidele otsustas ta reastada levinumad müüdid ja neid kommenteerida.

Müüt: võileibade söömide ei sobi kokku tervisliku toitumisega 

Võileibade söömine või lausa võileivadieedi pidamine vastab suuresti toidupüramiidi reeglitele. Kõige alumine osa sisaldab võileiva põhikomponenti: leiba või saia. Kui lisada võileibadele piisavalt juur- ja köögivilju ning täiendavalt liha, kala, muna ning loobuda täiendavast toidurasvast, võib öelda, et võileib on enamasti tervislik toit, mille valmistamiseks on võimalik kasutada väga laias ulatuses tervislikke ja maitsvaid komponente. Samas peab silmas pidama, et ainult võileibadest toitumine ei ole samuti kasulik, sest inimeste toiduvalik peab olema mitmekülgne ja andma piisavalt erinevaid toitaineid ning energiat.

Müüt: võileivad on ebatervislikud

Võileivad ei ole ebatervislikud, kui neid värskelt valmistada. Tihti pannakse võileibade vahele palju värskeid köögivilju ning liha, mis sinna vahele võileivarestoranis läheb, on väherasvane. Näiteks Subway’s võib eriti madala kalorisisaldusega võileiva saamiseks juustu ja kastmed võileivast ära jätta, et seeläbi võileib tervislikumaks muuta.

Müüt: võileivapoes tuleb kõik lisandid eraldi juurde osta

Nii erinevaid burgereid kui ka võileibu valmistavad toidukohad müüvad siiski tervikut. Võileivarestoranis sisaldab hind igal juhul alati vabal valikul üht põhikoostisosa, milleks võib olla liha, köögiviljapihv, juustu või vastavalt soovile erinevaid köögivilju ja kastmeid.

Müüt: Subway võileivad Eestis on kallimad kui mujal maailmas

Rahvusvaheline tavapraktika on, et Subway keskmine võileivahind on 140-160 protsenti McDonald’si Bic Mac-i hamburgeri hinnast, Eestis on see suhe umbes 113 protsenti. Võileivarestorani täishinnakirja kõige odavam võileib maksab 3 eurot. Päevapakkumine, mis on saadaval iga päev, maksab 2.45 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles