Esimesed aedmaasikad tulevad tavapärasemast hiljem

Kerli Kivistu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad valmivad tänavu hiljem.
Maasikad valmivad tänavu hiljem. Foto: Avo Meeksi/Valgamaalane

Eestimaiseid kasvuhoonemaasikaid võib juba turult ja poelettidelt leida, kuid aedmaasikatega läheb veel paar nädalat aega.

«Maasikas praegu alles õitseb ja õitsemisest on kuskil kolm kuni neli nädalat, millal ta hakkab saaki kandma ja seetõttu tulevad esimesed aiamaasikad alles juuni lõpus,» sõnab Võrumaa Mustangi marjatalu perenaine Margita Kipasto. Tavapärane on see, et aedmaasikaid saab süüa juba jaanipäeval, aga kuna sel aastal on olnud nii hiline kevad ja pikalt oli külm, siis loodus on oma tsükliga taga.

«Paljuski sõltub saak ilmast. Kui läheb soojemaks ja tuleb sademeid, siis olukord on parem ja mari võib isegi varem tulla. Taimel on ju ka oma elutsükkel, ehk õitseb, kasvatab maasika suureks ja hakkab saaki andma,» sõnab Kipasto ja lisab, et kui vihma ja jahedat ei ole ning temperatuur jääb madalaks, siis mari on ilmselt suhteliselt väike.

Ka Valgamaal, Tõlliste vallas tulevad aedmaasikad müügile tavapärasest hiljem. «Meie marju saab veidi enne jaanipäeva, täpsemalt 20. juuni paiku. Kindlasti on see tingitud kevadistest jahedatest ilmadest, sest pole olnud vajalikku ja õiget kuuma temperatuuri aiamaasikate küpsemiseks,» sõnab Raido Rätsep.

Rätsep sõnab, et kõige esimesena hakkab aedmaasikate sortidest tulema Rumba. «Minul seda isiklikult ei ole, aga ma arvan, et see sort hakkab isegi kuskil 16. või 17. juuni paiku tulema. Ja kellel on katteloori all, neil on lootust, et mari tuleb veel varem,» lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles