Streigiohus Rootsis on tühistatud üle saja lennu

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAS'i lennukid 20. mai õhtul Arlanda lennujaamas.
SAS'i lennukid 20. mai õhtul Arlanda lennujaamas. Foto: Johan Nilsson / TT / Kod

Terve tänase öö on kestnud läbirääkimised Rootsi lennukipilootide ja SASi vahel, et vältida täna algavat streiki, siiski on juba sajad täna toimuma pidanud lennud tühistatud.

Rootsi lennukipilootide streigist põhjustatud lendude ärajätmine mõjutab vähemalt 11 000 reisijat, vahendab Local.

Rootsi lennukipilootide ametiühing on varem teada andnud, et streik algab keskööst, kuid algusaeg lükati läbirääkimiste huvides edasi täna hommikul kella 8-ni. «Läbirääkimised kestavad kuni selle ajani,» andis teada pilootide ametiühingu pressiesindaja Rebecca Rosenvinge täna varahommikul.

Hoolimata läbirääkimiste tulemustest on juba praegu streigioht tekitanud väga palju segadust tänases lennukavas. Eilse seisuga oli SAS juba tühistanud 110 tänaseks planeeritud lendu, mis mõjutab 11 000 reisijat.

Peamiselt on tühistatud siseriiklikud lennud, kuid ära on jäänud ka arvestav hulk teistesse Euroopa riikidesse ja väljaspoolt Euroopat suunduvaid lende. See tähendab, et ära on jäetud vähemalt 10 protsenti SASi tänaseks planeeritud 1070 lennust.

«Streigi toimumise korral tühistatakse ligi veerand tänaseks planeeritud lendudest ja see mõjutab 25 000 reisijat,» sõnas SASi pressiesindaja Malin Selander.

Streigi põhjuseks on lennufirma plaan lihtsustada tänaseid lennukipilootide väga detailsete tingimustega töölepinguid. Samuti tahab lennufirma anda suurema võimaluse hooajalistele pilootidele suvekuudel kasvavate lendude arvu tõttu.

Märtsikuus andis lennufirma teada, et on jõudnud töölepingute muutmise osas kokkuleppele oma Taani pilootidega ning soovib sama teha ka Rootsi ja Norra pilootidega. Norras on solidaarsusstreiki alustanud praeguse seisuga 6 lennukipilooti, kuna sealsed läbirääkimised ei kandnud vilja.

Sel aastal on oma palga- ja töötingimuste muutmise vastu streikinud nii SASi kui Norwegiani piloodid Skandinaavia riikides. Norwegian, mis on Euroopas suuruselt kolmas odavlennufirma, jõudis oma pilootidega kokkuleppele pärast 11-päevast streiki, kuid see tühistas 200 000 reisija lennuplaanid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles