Lugeja küsib: kas kassiliiva võib WCst alla lasta?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kass ja kassiliiv.
Kass ja kassiliiv. Foto: Stanislav Moshkov

«Kas kassi väljaheiteid võib WC-potist alla visata? Lugesin, et Ameerikas ei tohi kassi väljaheiteid wc-potti visata, sest veepuhastusjaamad ei ole kohaldatud muu kui inimjäätmete bakterite puhastamiseks, nii võib loodusesse sattunud nakatunud kassist toksoplasmoos. Kas Eestis on ka nii?» uuris lugeja.

Vastab Tallinna Vesi kommunikatsioonijuht Mariliis Mia Topp.

Teie küsimuses on kaks poolt, millele laias laastus vastust andes, soovitaks kasside väljaheiteid WC-potti mitte visata.

Esiteks tasub meeles pidada, et kanalisatsioonitorud on mõeldud selleks, et juhtida ära vett, reovett ning tualettpaberit. Kõik muu tekitab kanalisatsioonitorustikus ummistusi, mis takistavad reovee edasivoolu torustikus. Kassi väljaheited ei erine kuidagi selles osas inimtegevuse tagajärjel tekkivatest väljaheidetest. Peamine probleem siinjuures on aga see, et üldjuhul kasutatakse tubastes tingimustes kassiliiva, mis aga kanalisatsiooni sattuda ei tohiks.

Teine pool puudutab puhastusprotsessi ning looduskeskkonda. Tallinna Vesi Paljassaare reoveepuhastusjaamas puhastatakse keskkonnasõbralikke ja kaasaegseid tehnoloogiaid kasutades Tallinna ning selle lähiümbruse reo- ning sademevesi.

Puhastatud heitvesi vastab kõigile seadusest tulenevatele nõuetele, et tagada Läänemere ja Soome lahe puhtus. Seadus reguleerib reoveepuhastusele kehtivaid nõudeid, et loodusesse ei satuks selliseid aineid, mis ületavad looduse isepuhastamisvõime, Reoveepuhastusjaam puhastab ööpäevas ligikaudu 120 000 m3 reo- ja sademevett, mis tähendab, et aastas puhastatakse ligi 50 miljonit m3 reovett ja sademevett. Seetõttu jälgime me üldisi reostusnäitajaid, millel on mõju looduskeskkonnale ja/või tulenevalt seadusest.

Haigustekitajate osas kontrollib meie reoveepuhastusjaama sisenevat reovett regulaarselt terviseamet. Ei saa aga unustada, et inimene puutub haigustekitajatega kokku iga päev, väga erinevates asukohtades (ukselingid, ühistransport). Julgeks arvata, et oluliselt suurem tõenäosus on nakatuda erinevate haigusetekitajatega, k.a. toksoplasmoosi, näiteks laste mänguväljakutel liivakastides toimetavate vabapidamisel olevate kasside tõttu kui kanalisatsiooni sattunud kassi väljaheitest. Eestkätt soovitaks pidada kinni elementaarsetest hügieeninõuetes. Palju suurem tõenäosus on nakatuda oma pere kassist, kui hügieeninõuetest kinni ei peeta.

Lisaks, meeles tasub pidada, et kanalisatsioon ei ole prügikast. Kui tekib kahtlus, kas visata vetsupotist alla või mitte, siis panna see pigem prügikasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles