Tasub teada – Tallinnas jagatakse tasuta haljastusmulda

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veepuhastusjaamast pärit muld sobib lillepeenarde tegemiseks.
Veepuhastusjaamast pärit muld sobib lillepeenarde tegemiseks. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Tallinna Vesi jagab tasuta haljastusmulda, mis sobib muru külvamiseks ja lillepeenarde tegemiseks.

Haljastusmuld on kõrge toiteväärtusega muld, mis saadakse reoveesette töötlemisel, kirjutab Tallinna Vesi oma kodulehel.

Kuidas haljastusmulda tehakse?

  • Reovee tehnoloogilise puhastusprotsessi käigus eraldatud toorsete kääritatakse vähemalt 15 päeva metaantankis temperatuuril 37,0°C;
  • kääritatud sete kuivatatakse tsentripressi abil kuni 30%-lise kuivainesisalduseni.
  • haljastumulla saamiseks jätkub protsess kuivatatud sette ja freesturba segamisega mahulises vahekorras orienteeruvalt 2:1;
  • seejärel segatakse seda kompostimisväljakutel ühe aasta jooksul vähemalt kolm korda, mille lõpptulemusena valmib haljastusmuld.

Soovitused haljastusmulla kasutamisel

  • soovitame paksema haljastusmulla kihi (üle 5 cm) paigaldamisel kaevata see vana pinnasega läbi;
  • muru rajamisel tasub lisada haljastusmulla õhutamiseks ka jämedamateralist liiva;
  • muruga koos tärkab ka umbrohi (näiteks malts, ka tomat, kõrvits). See kaob muru regulaarsel niitmisel.

Mulda saab alates 20.aprillist reoveepuhastusjaamast tööpäevadel kell 8.00 - 12.00 ja 13.00 - 16.00, aadressil Paljassaare põik 14, Tallinn. Lisainfo telefonil 62 62 475.

Soovijate kanda jääb vaid mulla äravedu. Vajadusel abistab transpordi osas meie tütarettevõte OÜ Watercom. Huvi korral palume pöörduda otse Watercomi töödejuhata Ian Jürgensoni poole e-posti teel: ian.jurgenson@watercom.eu või telefonil 62 62 477

Transpordi hinnad on järgmised:  ühe koormatäie (ca 10-12 tonni) hind on 40 EUR (sellele lisandub käibemaks). Väljaspool Tallinna lisandub 0,58 eurosenti kilomeetri kohta (lisandub käibemaks).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles